Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Σ. ΟΑΣΕ Δημοσίευση: 06-12-2019
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισ ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΝΟΜΟΣ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 15-03-2019
 
 

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2015

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2019

04/03/2019

Στην επιτροπή Εσωτερικών έγινε αναφορά στην προηγούμενη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Χατζηγιάννης και στα διάφορα κωλύματα που υπήρχαν τότε, καθώς επίσης και στη νέα πρόταση των Π. Λεωνίδου και Ε. Σάββα που ετοιμάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα. Σημειώθηκε ότι από το 2015 υπάρχει η πρόταση Χατζηγιάννη ενώ συζητήθηκε αρκετές φορές το 2017. Έγινε προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων που κατατέθηκαν ενώ στην πορεία εφαρμόστηκε πιλοτικά ένα εθνικό σχέδιο για το οποίο δεν έγινε ποτέ αναφορά στην επιτροπή.

Επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του θέματος οφείλεται στον κ. Χατζηγιάννη, και σημειώθηκε ότι η προσπάθεια με τη νέα πρόταση είναι να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν αξιοποιώντας και το Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Ο κ. Χατζηγιάννης συνεχάρη την Πρόεδρο της Επιτροπής και την Επιτροπή Εσωτερικών για τον χειρισμό του ζητήματος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη. Σημείωσε ότι έγινε αξιοποίηση του «ΣΑΛΑΜΙΣ» ώστε να αρθούν τα όποια συνταγματικά κωλύματα δυνατόν να είχαν εγερθεί και τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο ΥΠΕΣ έγινε σημαντική δουλειά με την προώθηση του «ΣΑΛΑΜΙΣ» στο Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίθηκε στις 30/5/18 και εφαρμόστηκε πιλοτικά σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο διότι βάσει της υπάρχουσας πρακτικής στην επαρχία Αμμοχώστου οι ναυαγοσώστες προσλαμβάνονται απευθείας από τις τοπικές αρχές σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες που προσλαμβάνονται από τις επαρχιακές διοικήσεις. Επισημάνθηκε ότι το 80% των προνοιών των δυο προτάσεων νόμου καλύπτονται από το «ΣΑΛΑΜΙΣ». Τέθηκε ο προβληματισμός ως προς το καθεστώς των Αρχών που θεσπίζουν οι προτάσεις νόμου και ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση και των Αρχών που θα ασχολούνται με την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Το «ΣΑΛΑΜΙΣ» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής.

Ο ΚΟΤ επεσήμανε ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου θα συμβάλει δραστικά στα θέματα ασφάλειας και συμφωνούν με το περιεχόμενο των προτάσεων. Ζήτησε επίσης να κληθούν σε διαβούλευση εάν θα καθοριστεί νέο πλαίσιο από το ΥΠΕΣ εφόσον περιλαμβάνονται θέματα τουρισμού.

Η Αστυνομία δήλωσε την ετοιμότητα της δύναμης να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην εφαρμογή των όποιων ρυθμίσεων αποφασιστούν και στην ασφάλεια των πολιτών.

Το ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά θετικά βήματα εμπρός στις τρεις επαρχίες με την εφαρμογή του «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Από την ΣΕΚ είπαν ότι τα προηγούμενα χρόνια αντιδρούσαν έντονα για το θέμα υποστελέχωσης των ναυαγοσωστών. Το ΥΠΕΣ ανταποκρινόμενο, κάλεσε τον Δκτη του ΚΣΕΔ να ετοιμάσει το σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» το οποίο μπήκε σε εφαρμογή το 2018. Από 164 ναυαγοσώστες αυξήθηκαν σε 265. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε ενιαίο ωράριο ναυαγοσωστών. Αξιολογώντας την κατάσταση με τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων που παρατηρείτο, επισημάνθηκε η ανάγκη θέσπισης μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής.

Εκ μέρους των ναυαγοσωστών, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η θέσπιση πλαισίου αλλά και ρυθμιστική αρχής ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών των ναυαγοσωστών και η ασφάλεια των πολιτών. Πρέπει το κράτος, επεσήμαναν, να φροντίσει ώστε να προσφέρονται σωστές υπηρεσίες και προστασία τόσο στον φορολογούμενο πολίτη όσο και στους τουρίστες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κλείνοντας το θέμα, τόνισε ότι οι προτάσεις θα μείνουν στο τραπέζι ως μοχλός πίεσης καλώντας το ΥΠΕΣ να φέρει το συντομότερο νομοθεσία με οδηγό το σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ»

 
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΣΑΛΑΜΙΣ"
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus