Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧATZHΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ Δημοσίευση: 30-07-2019
Τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους του βουλευτές του ΟΑΣΕ από όλες τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου για τη στήριξή τους για την εκλογή του ως Προέδρου της.......... ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 28-11-2018
 
Συζητήθηκαν, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας που έγινε Τετάρτη, 28/11/2018, τα θέματα που αφορούσαν: τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί δάσκαλοι μουσικής στα σχολεία, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά μαθητών από μία εκπαιδευτική περιφέρεια σε άλλη και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Εκπαιδευτικό Σύστημα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 28/11/2018, συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί δάσκαλοι μουσικής στα σχολεία, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά μαθητών από μία εκπαιδευτική περιφέρεια σε άλλη και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Εκπαιδευτικό Σύστημα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές.

Ο κ. Χατζηγιάννης, όσον αφορά το θέμα «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί δάσκαλοι μουσικής στα σχολεία και τρόποι αντιμετώπισης τους», δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός περίπου 60 εκπαιδευτικών με ειδικότητα του μουσικού οι οποίοι εδώ και κάποιες δεκαετίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημοτικά μας σχολεία. Το καθεστώς εργοδότησής τους είναι διαφορετικό από αυτό του δασκάλου και ως εκ τούτου τα άτομα αυτά στερούνται των ιδίων ευκαιριών ανέλιξης.

Επιπλέον τόνισε ότι η πρόσληψή τους είχε γίνει σε μία εποχή κατά την οποία η πολιτεία χρειαζόταν να στηρίξει το μάθημα της μουσικής στα δημοτικά σχολεία και αυτό το πετύχαμε με την πολύτιμη υπηρεσία αυτών των εκπαιδευτικών.

«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει», σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, είναι η αποκατάσταση της διάκρισης και να τεθούν υπό αναβαθμισμένο καθεστώς, ώστε να μη στερούνται των ευκαιριών ανέλιξης και αναβάθμισης των κλιμάκων τους. Εμείς στηρίξαμε το δίκαιο αίτημά τους. Καλέσαμε για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη λήψη σχετικών αποφάσεων, ώστε να αρθεί η αδικία την οποία υφίστανται οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι για το ίδιο μάθημα δεν αμείβονται και δεν ανελίσσονται με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει να τονισθεί ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη κανονικοί και μόνιμοι υπάλληλοι του κράτους.

Για το θέμα «Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά μαθητών από μία εκπαιδευτική περιφέρεια σε άλλη και τα προβλήματα που δημιουργούνται» δήλωσε ότι η κατάσταση με την κατανομή των μαθητών στα διάφορα σχολεία της Κύπρου είναι δυστυχώς και άδικη και λανθασμένη. Οι κατανομές των μαθητών στα σχολεία γίνονται στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ωστόσο στην πράξη παρατηρείται ένα φαινόμενο κατά το οποίο κάποια σχολεία είναι άδεια και κάποια άλλα υπερπλήρη. Ιδίως στη Λάρνακα το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς ένα σχολείο μπορεί να έχει υπερπληθυσμό και το διπλανό του, λίγα μέτρα πιο κάτω, να είναι άδειο. Με το σύστημα αυτό προκύπτει διασπάθιση πόρων, καθώς και δυσμενείς επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό προϊόν.

«Οι λόγοι που δημιουργούν το πρόβλημα», όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηγιάννης, είναι ποικίλοι. Μεταξύ τους είναι και η φήμη του σχολείου, η παρουσία καλής «ποιότητας» εκπαιδευτικών σε ένα ορισμένο σχολείο, που έχει ως αποτέλεσμα να υπερπροτιμείται το εν λόγω σχολείο, ο αριθμός των αλλόγλωσσων μαθητών, η νοοτροπία ελιτισμού κλπ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία, η υλοποίηση της οποίας δε φαίνεται να γίνεται σωστά. Για το λόγο αυτό καλέσαμε το Υπουργείο να προχωρήσει σε πιστή εφαρμογή του σχετικού νόμου, αλλά παράλληλα να προχωρήσει και στη μελέτη μέτρων που θα αποκαταστήσουν τις προβληματικές εστίες και κακοφημίες των σχολείων. Αναμένουμε ότι θα γίνει σχετικός διαχωρισμός μεταξύ των σχολείων της υπαίθρου και των σχολείων των πόλεων και το ΥΠΠ θα προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Για το θέμα «Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Εκπαιδευτικό Σύστημα από την εφαρμογή του νέου προγράμματος για τους αλλόγλωσσους μαθητές», ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε πως ένας μεγάλος αριθμός μαθητών αλλόγλωσσων εντάσσονται στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου να επιβαρύνεται. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος φιλοξενεί πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών, με αποτέλεσμα τα σχολεία μας να έχουν μεγάλη επιβάρυνση. Μάλιστα, η ΠΟΕΔ δηλώνει ότι κοντά στο 15% των μαθητών μας είναι χωρίς γνώση της ελληνικής γλώσσας.

«Δηλώσαμε ότι σεβόμαστε απόλυτα την υποχρέωση μας να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά το δικαίωμα της εκπαίδευσης», δήλωσε ο βουλευτής Αμμοχώστου, «και ως τέτοιο θα πρέπει να το διασφαλίσουμε. Θα ήταν απαράδεκτο από πλευράς της πολιτείας να αφήσει γενεές μεταναστών χωρίς εκπαίδευση. Να είμαστε όμως δίκαιοι με τους εαυτούς μας, καθώς αυτή η πολιτεία προσφέρει ότι είναι δυνατό στο πλαίσιο πάντοτε των δικών της δυνατοτήτων. Άρα λοιπόν, το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσουμε την υποχρέωσή μας ως πολιτεία, αλλά το πώς οργανώνουμε το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλα τα παιδιά, ντόπιους και αλλόγλωσσους».

Η καλύτερη οργάνωση προς όφελος όλων είναι μια σειρά από προγράμματα τα οποία ετοιμάζει το ΥΠΠ. Μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα των τάξεων υποδοχής, που σκοπό θα έχουν να ετοιμάσουν τα παιδιά και γλωσσικά, αλλά και κοινωνικά για εισδοχή στο δικό μας σύστημα και στην Κυπριακή κοινωνία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προγράμματα του ΥΠΠ δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη στο σχολείο με τρόπο που να εκτιμάται η πολιτική αυτή. Χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και επεξεργασία στον τομέα της υλοποίησης των προγραμμάτων. Ο θεσμός της τάξης υποδοχής θα πρέπει να επεκταθεί. Παράλληλα, η ίση κατανομή του βάρους δηλαδή οι εγγραφές στα σχολεία, θα πρέπει να καταστούν πιο αναλογικές και δίκαιες. Δεν μπορεί να μετατρέπονται ορισμένα σχολεία σε σχολεία μόνο αλλόγλωσσων, επειδή η κουλτούρα αποδοχής των μαθητών από περιοχή σε περιοχή είναι διαφορετική. Συμμεριζόμαστε τις επιφυλάξεις των γονέων όπως αυτές έχουν εκφρασθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Ως Επιτροπή Παιδείας, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης, θα διοργανώσουμε επίσκεψη σε σχολεία που έχουν ειδικό βάρος και μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων και καλέσαμε το Υπουργείο να λάβει μέτρα που θα ισχύσουν στην αμέσως επόμενη σχολική χρονιά.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus