Ανακοινωσεις: Κάβο Γκρέκο: Αξιοποίηση των Γαλλικών Εγκαταστάσεων και δημιουργία μουσείου |
 
   
   
 
 
Κάβο Γκρέκο: Αξιοποίηση των Γαλλικών Εγκαταστάσεων και δημιουργία μουσείου Δημοσίευση: 08-07-2020
...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 09-04-2020
 
Η πλειοψηφία των Εφαρμογών στο διαδίκτυο προϋποθέτει την εθελοντική αποδοχή των όρων χρήσης από τους πολίτες. Δηλαδή οι πολίτες πρέπει να συναινέσουν και/ή να δώσουν τα στοιχεία τους προαιρετικά για να πραγματοποιηθεί η χρήση της διαδικτυακής Εφαρμογής...
 

ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ των ατομικών κινήσεων με σκοπό τον έλεγχο του Κορωνοϊού

 

Η πλειοψηφία των Εφαρμογών στο διαδίκτυο προϋποθέτει την εθελοντική αποδοχή των όρων χρήσης από τους πολίτες. Δηλαδή οι πολίτες πρέπει να συναινέσουν και/ή να δώσουν τα στοιχεία τους προαιρετικά για να πραγματοποιηθεί η χρήση της διαδικτυακής Εφαρμογής. Στοιχεία όπως όνομα, επίθετο, ηλ. Ταχυδρομείο, διεύθυνση, προτιμήσεις, ακόμα και τραπεζικά στοιχεία ή ταυτότητα, αποτελούν το διακύβευμα της χρήσης μιας Εφαρμογής. Πέραν των πιο πάνω, αυτό που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ραγδαία και ξεφεύγει του ελέγχου χρήσης, είναι οι Εφαρμογές που διαχειρίζονται μεταβαλλόμενα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται σε πιο ειδικές πτυχές του ιδιωτικού βίου, όπως είναι η τοποθεσία, η κίνηση του ατόμου, από και προς διάφορα σημεία, η κατάσταση και η πορεία υγείας (γενικότερα), δηλαδή καταστάσεις και συνήθειες που ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά ακολουθεί.

 

Παράλληλα με τα πιο πάνω, το κράτος έχει τη δυνατότητα, μέσα από τα σημεία ελέγχου που επιλεκτικά το ίδιο καθορίζει, να συλλέγει με αυτοματοποιημένους πλέον τρόπους, πρόσθετα δεδομένα, τα οποία καθίστανται αντικείμενα ανάλυσης, όχι μόνο του συνόλου των πολιτών και της κοινωνίας, αλλά και του κάθε ενός ξεχωριστά. Αφού όλα αυτά τα δεδομένα στην ολότητά τους, καθορίζουν και/ ή απεικονίζουν τη ζωή του ατόμου, όχι μόνο σε μία στιγμή ή για τη χρήση μιας συγκεκριμένης Εφαρμογής αλλά σε απροσδιόριστη διάρκεια. Με άλλα λόγια, για έκαστο άτομο, μπορεί να καταγραφεί η ζωή του και να είναι διαθέσιμη προς ανάλυση από τον εκάστοτε διαχειριστή μιας Εφαρμογής, η οποία είναι δυνατό να αποτελέσει και προϊόν εμπορίας προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων, τα οποία φυσικά είναι αντίθετα με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

 

Συνεπώς, ο αρχικός σκοπός μίας Εφαρμογής, η οποία ενδεχομένως να εξυπηρετεί μια παροδική ανάγκη, μπορεί να ηχεί στα αυτιά κάποιων πολιτών θετικά, όταν μάλιστα μέσα από αυτή την Εφαρμογή, επιτυγχάνονται κάποιες διευκολύνσεις και/ή επικοινωνιακά οφέλη. Από τη στιγμή δε, που όλα τα διαθέσιμα στοιχεία τυγχάνουν ανάλυσης, το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ επικίνδυνο. Αφού πλέον τίθεται το καίριο ερώτημα, ποιος κάνει την ανάλυση και για ποιο σκοπό. Αφού πλέον Κυβερνήσεις, Κράτη, Καθεστώτα, Ηγέτες και Δυνάστες, Δικτάτορες, Πλατφόρμες,  Επιχειρήσεις,  Ερευνητές, Εγκληματίες, Εκλογολόγοι, Χρηματιστήρια, κ.α., έχουν στη διάθεσή τους την τεράστια αποθήκη πληροφοριών για όλους τους ανθρώπους αλλά και τη δυναμική της ανάλυσης που τους δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τους ιδιωτικούς ή/και τους αλλότριους σκοπούς τους. Και όλα αυτά ενώ το διαδίκτυο δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ακόμη και σήμερα ως ο χώρος που δεν υπάρχει επαρκής εποπτεία από τον νόμο.

 

Είναι, συνεπώς, σημαντικό να γίνει αντιληπτό εξ αρχής ότι οι δύσκολες μέρες, τις οποίες διανύουμε, τόσο ως χώρα αλλά και η ανθρωπότητα στο σύνολό της, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τον περιορισμό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τα οποία θυσιάζονται στο βωμό των μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τη συγκεκριμένη διαχείριση πληροφοριών, οι οποίες αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση και ο ιδιωτικός βίος, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο περιορισμός τους δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη, η οποία να τεκμηριώνεται επαρκώς και να διευκρινίζεται με σαφήνεια και με ακρίβεια η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού τους.

 

Με αφορμή λοιπόν την εξαγγελία για την εισαγωγή της Εφαρμογής «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ» (COVTRACER) από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, τονίζω ιδιαίτερα τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί με την χωρίς φραγμούς κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων πολιτών σε ευρεία κλίμακα. Ακόμα και με τη συναίνεση των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι πιθανόν να μην γνωρίζουν τις συνέπειες γιΆ αυτούς της κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων τους,  η Συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της, από τη δημιουργία αρνητικού προηγούμενου που αφορά, όπως προηγουμένως τόνισα τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και κατΆ επέκταση την καταπάτηση δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα πολυετών αγώνων και θυσιών του συνόλου της ανθρωπότητας.

 

Εν κατακλείδι, θέτω το ερώτημα, κατά πόσον ακόμη και η Συντεταγμένη Πολιτεία δύναται να έχει συνεχή, επΆ αόριστο και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της,  χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης τους; Είναι τρομακτικό, αν κάποιος διανοηθεί πόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα ήταν η πολιτική του Χίτλερ για εξολόθρευση των Εβραίων εάν είχε στη διάθεση του την αντίστοιχη δεξαμενή δεδομένων.  Πώς μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργήσει και/ή να αντιταχθεί σε κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο αυταρχικής διακυβέρνησης, όταν όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα, θα είναι πλέον ισχυρό όπλο στα χέρια κάποιων; Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αγνοούνται, καθώς είναι πιθανοί και θα έχουν ολέθριες συνέπειες στο σύγχρονο κόσμο.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus