Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε διαδικτυακό σεμινάριο του ΟΑΣΕ - 16/12/2020 Δημοσίευση: 17-12-2020
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 25-03-2020
 
Είναι από τις λίγες φορές που αισθάνομαι τόσο έντονα κι επιτακτικά την ανάγκη να επικρίνω την ΕΕ και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προέκυψε λόγω της πανδημίας που προκάλεσε η ασθένεια του Κορονοϊού. Η κριτική...
 

Κορονοϊός κι έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Είναι από τις λίγες φορές που αισθάνομαι τόσο έντονα κι επιτακτικά την ανάγκη να επικρίνω την ΕΕ και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προέκυψε λόγω της πανδημίας που προκάλεσε η ασθένεια του  Κορονοϊού. Η κριτική δεν αφορά τη διαχείριση της κρίσης μεμονωμένα από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον ΒΆ Παγκόσμιο πόλεμο. Σε μία ένωση κρατών με κοινή πολιτική των ανοικτών συνόρων και επακόλουθο τη γρήγορη εξάπλωση της μόλυνσης, απουσιάζει η κοινή διαχείριση της κρίσης, καθώς επίσης και η έλλειψη αλληλεγγύης.

Αδράνεια, θεωρητικές προσεγγίσεις αντί πρακτικών προτάσεων, ανίκανη και αδύναμη να αντιμετωπίσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση και πάνω απΆ όλα η μηδενική αλληλεγγύη, συνθέτουν το σκηνικό εντός του οικοδομήματος της ΕΕ. Αντί έργων και αποφάσεων οι αξιωματούχοι της ΕΕ φιγουράρουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως οι ηθοποιοί που αναζητούν την επέκταση της δημοφιλίας τους. Εικόνα αντί έργου.

 

Το κενό αυτό, με κύριο χαρακτηριστικό, την έλλειψη αλληλεγγύης, ήρθε στην επιφάνεια όταν κράτη μέλη της θάβουν κατά χιλιάδες τους Ευρωπαίους Πολίτες και καταρρέουν τα συστήματα υγείας τους. Οι χώρες μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε κατάσταση τρομακτικής ανάγκης, όπως η Ιταλία κυρίως, η οποία βιώνει έναν ανελέητο πόλεμο και χρειάζεται βασικά εφόδια για το σύστημα υγείας της. Συγκεκριμένα, ενώ το σύστημα υγείας της Ιταλίας έχει άμεση ανάγκη για ανθρώπινους πόρους, αναλώσιμα όπως αναπνευστήρες, αντιβιοτικά, τεστ, προστατευτικές στολές και μάσκες, απολυμαντικό υλικό και άλλον ιατρικό εξοπλισμό η ΕΕ παραμένει άπραγη, ως ένας απλός και ουδέτερος θεατής. Συνέπεια, αυτής της κρίσης είναι οι χιλιάδες θάνατοι, κατά τα άλλα Ευρωπαίων Πολιτών, αφού το ανθρώπινο δράμα δεν περιορίζεται μόνο στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

 

Γενικότερα, η επιδείνωση στα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ και ο κίνδυνος κατάρρευσής τους, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός της απουσίας αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης από την ΕΕ. Η ευθύνη δε βαραίνει τα κράτη μέλη, δε βαραίνει το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση του Κορονοϊού, αφού δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας των πολιτών δε λειτούργησε ως θα έπρεπε.

 

 

Παράλληλα, βλέπουμε να επιτρέπονται εκ μέρους της ΕΕ εθνικές πολιτικές απαγόρευσης των εξαγωγών σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και ουσιαστικά, επίταξης των παραγωγικών μονάδων, σε κάποιες χώρες της ΕΕ, που αφορούν τα πιο πάνω είδη πρώτης ανάγκης, με την ΕΕ να παραμένει βουβή. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζεται και πάλι ανίκανη να συμβάλει στη διάσωση των πολιτών της, με παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών και δράσεων των καθΆ ύλην υπεύθυνων για τα ανθρωπιστικά θέματα θεσμών της.

Διερωτώμαι, πού είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας για να αξιοποιήσει/ χρησιμοποιήσει την ουσιαστική θέση ισχύος της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά και να διασφαλίσει την προμήθεια σε μάσκες, αναπνευστήρες, τεστ ανίχνευσης κι ό,τι άλλο χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες και τραγικές στιγμές για αντιμετώπιση της πανδημίας  που προκάλεσε η ασθένεια του Κορονοϊού.

 

Συμπερασματικώς επισημαίνω, το γεγονός πως η επιβεβαρυμένη με τον Κορονοϊό Κίνα, είχε μεγαλύτερη ηθικώς υποχρέωση να παραχωρήσει είδη πρώτης ανάγκης και να στείλει ιατρικό προσωπικό στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Κύπρο. Μια ενέργεια βασισμένη στο γεγονός ότι συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν σπεύσει για βοήθεια στην Κίνα τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όταν η χώρα αυτή το χρειαζόταν και τώρα η Κίνα το ανταποδίδει.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus