Ανακοινωσεις: Κάβο Γκρέκο: Αξιοποίηση των Γαλλικών Εγκαταστάσεων και δημιουργία μουσείου |
 
   
   
 
 
Κάβο Γκρέκο: Αξιοποίηση των Γαλλικών Εγκαταστάσεων και δημιουργία μουσείου Δημοσίευση: 08-07-2020
...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΎΣ ΣΚΟΠΟΎΣ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 24-02-2020
 
Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.382, ημερομηνίας 19 Φεβρουαρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη..
 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.382, ημερομηνίας 19 Φεβρουαρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ύπαρξη/δημιουργία/παροχή ενός εξειδικευμένου δελτίου καιρού για γεωργικούς σκοπούς στη βάση της παγετοπροστασίας.

Κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες στη χώρα μας οι αγρότες προσπαθούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με τη χρήση μεθόδων παγετοπροστασίας στη βάση υπολογισμών και ενδείξεων, χωρίς να υπάρχει ακριβής υπολογισμός των θερμοκρασιών και των ποσοστών υγρασίας, ώστε να χρησιμοποιούνται τα ανάλογα μέτρα.

Μια επιτυχής ενεργητική προστασία από παγετούς προϋποθέτει την καλή γνώση της αντοχής των φυτών εκείνη τη στιγμή στις χαμηλές θερμοκρασίες και την κατάλληλη πρόγνωση του καιρού τουλάχιστον λίγες ώρες πριν (πόσο χαμηλά θα πέσει η θερμοκρασία και για πόσες ώρες), ώστε να εφαρμοστεί εγκαίρως κάποια μέθοδος παγετοπροστασίας.

Η πιο εκτεταμένη μορφή ενεργητικής προστασίας από παγετούς είναι η τεχνητή βροχή. Η εφαρμογή από νωρίς το βράδυ νερού στην επιφάνεια του φυτού και του εδάφους προκαλεί έκλυση θερμότητας (κατά την ψύξη και κατόπιν πήξη του νερού), αλλά και μόνωση των ιστών που καλύπτονται από πάγο, ώστε να αποφευχθεί η πτώση της θερμοκρασίας αυτών κάτω του -1 ºC ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα. Αυτός ο τρόπος παγετοπροστασίας απαιτεί, πέρα από υψηλή παροχή νερού και ύπαρξη δικτύου άρδευσης με πίεση, έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση των θερμοκρασιών, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας της καλλιέργειας.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus