Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.600, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη Δημοσίευση: 27-07-2020
...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ 1974
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 18-02-2020
 
Τα γεγονότα που ακολούθησαν της τουρκικής εισβολής το 1974 έχουν προκαλέσει το ξεριζωμό χιλιάδων συμπολιτών μας από τις πατρογονικές τους εστίες με αποτέλεσμα να έχουν...
 

Διασφάλιση των δικαιωμάτων στέγασης όλων των γενεών προσφύγων του 1974

 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν της τουρκικής εισβολής το 1974 έχουν προκαλέσει το ξεριζωμό χιλιάδων συμπολιτών μας από τις πατρογονικές τους εστίες με αποτέλεσμα να έχουν χάσει κάθε περιουσιακό στοιχείο στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν οικονομικά. Οι πρόσφυγες δεν έχουν χάσει μόνο το δικαίωμα χρήσης των περιουσιών τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της χώρας αλλά και το δικαίωμα για αποζημίωση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει διάφορα μέτρα/ πολιτικές για να στεγάσει τους πρόσφυγες που έχασαν τις περιουσίες τους το 1974. Αυτά τα στεγαστικά σχέδια αν και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση χωρίζουν τους πρόσφυγες σε τρείς κατά την άποψη μου γενιές, όπου τα στεγαστικά σχέδια σταδιακά αποδυναμώνονται δημιουργώντας ανισότητες οι οποίες καταστρατηγούν τα βασικά δικαιώματα αυτής της ομάδας των πολιτών της Δημοκρατίας.

Κατά τα πρώτα χρόνια έγινε προσπάθεια για άμεση στέγαση της "πρώτης γενιάς" προσφύγων αφού η δύνη της τουρκικής εισβολής έφερε τους πολίτες αυτούς στη πολύ δύσκολη θέση να χάσουν το δικαίωμα χρήσης των περιουσιών που οι ίδιοι κατείχαν ως ιδιοκτήτες. Ακολούθως, στα χρόνια που ακολούθησαν το κράτος προσπάθησε να αποκαταστήσει με μειωμένη όμως ένταση τη "δεύτερη γενιά" των προσφύγων, των τέκνων των προσφύγων που διώχθηκαν το 1974. Σήμερα μπαίνοντας πλέον στην "τρίτη γενιά" παρατηρείται μια απομάκρυνση από τη βασική θέση που είχε τεθεί το 1974 όπου ήταν η αποζημίωση και αποκατάσταση του δικαιώματος χρήσης των περιουσιών που έχασαν μετά την τουρκική εισβολή. Τα εγγόνια των προσφύγων καλούνται να ξεκινήσουν την ζωή τους με την ελάχιστη βοήθεια που παρέχεται σήμερα από το κράτος στην οποία μπαίνουν και περιορισμοί βάσει των εισοδημάτων. Φρονώ ότι κάτι τέτοιο περιορίζει την έκταση του προβλήματος της προσφυγιάς που δημιουργήθηκε το 1974.

Η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των περιουσιών των προσφύγων και η στεγαστική πολιτική του κράτους θα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα. Τα όποια οικονομικά κριτήρια τίθενται σήμερα για την καταβολή της προσφυγικής βοήθειας δημιουργούν ανισότητες οι οποίες προκαλούν αναστάτωση στο προσφυγικό κόσμο. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές για την αποκατάσταση των προσφύγων δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η καταβολή οικονομικής βοήθειας υπέρ των προσφύγων για σκοπούς στέγασης αποτελεί θεσμοθετημένο δικαίωμα ο πυρήνας του οποίου βρίσκεται στα γεγονότα του 1974. Μέχρι η πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους το κράτος οφείλει να τους στηρίζει.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus