Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΎΣ ΣΚΟΠΟΎΣ Δημοσίευση: 24-02-2020
Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.382, ημερομηνίας 19 Φεβρουαρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη.. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Κ.Σ. ΟΑΣΕ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 06-12-2019
 
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης...
 

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, συμμετείχε σε συνεδρία του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ - 5/12/2019

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο συζήτησης επί θεμάτων διεθνούς επικαιρότητας, ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τα Μέλη του Προεδρείου για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στηλιτεύοντας την κορυφούμενη αδιαλλαξία, τις παρελκυστικές τακτικές και τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ, με στόχο την υπονόμευση αυτών των προσπαθειών, ο κ. Χατζηγιάννη καταδίκασε παράλληλα την εντεινόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε δε ιδιαίτερα την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, πλαισίου περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, βάσει του οποίου θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.

Επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο, το οποίο κατάφορα παραβιάζει, η Τουρκία προωθεί τους στόχους της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες τους, αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση σε αυτή την άκρως ασταθή περιοχή και πλήττοντας τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη.

Στο πνεύμα του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, η Τουρκία στοχεύει να στερήσει από την Κύπρο το μεγαλύτερο τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Με την ίδια λογική, πρόσθεσε, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε, στις 27 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων,  την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον ηγέτη της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων σε θαλάσσια έκταση ευρισκόμενη κατά το πλείστον μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.  Ένας τέτοιος καθορισμός, που εκτείνεται νότια της Κρήτης, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη,  αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συγκεκριμένα της αναγνωρισμένης αρχής της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά στα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Οι απόπειρες της Τουρκίας να νομιμοποιήσει την παράνομη συμπεριφορά της διαστρεβλώνοντας το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποίησε ο Κύπριος βουλευτής. Η Κύπρος λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα διπλωματικά μέτρα, σε απάντηση της τουρκικής επιθετικότητας, ανέφερε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει επιτέλους πέραν των λόγων, με συνέργεια και αποφασιστικότητα για προάσπιση του διεθνούς δικαίου.  Αυτό δεν είναι απλά θέμα της Κύπρου ή της Ελλάδας, αλλά ένα ζήτημα που άπτεται της περιφερειακής και της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και πρέπει να τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

ANAKOINΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus