Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 16ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 01-03-2017
 
Στα εσωτερικά της πολιτικά βιώματα είναι βαθιά βυθισμένη η Τουρκία. Βιώνει μια άνευ προηγούμενου πολιτική και .....
 

Τουρκία - όλα δουλεύουν για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Στα εσωτερικά της πολιτικά βιώματα είναι βαθιά βυθισμένη η Τουρκία. Βιώνει μια άνευ προηγούμενου πολιτική και κοινωνική διάσπαση. Η κυβέρνηση Ερντογάν που αντιπροσωπεύει περίπου το μισό του τουρκικού λαού έρχεται σε αντιπαράθεση με το υπόλοιπο μισό της κοινωνίας και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Υπόσχεται συνταγματική μεταρρύθμιση για να οδηγηθεί η χώρα στη σταθερότητα και στην ιδέα της μεγάλης Τουρκίας. Υπηρετεί αυτό το στόχο επιδιώκοντας με κάθε τρόπο τη θετική απάντηση του τουρκικού λαού μέσα από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Θέτει σε κίνδυνο τη τουρκική εθνική συνοχή, προκειμένου να μεταρρυθμίσει το σύστημα της. Οξύνει τα πνεύματα στις ελληνοτουρκικές διαφορές, προκειμένου να ενισχύσει τη ψήφο υπέρ της συνταγματικής αλλαγής. Φυλακίζει ένα τεράστιο αριθμό κομματικών στελεχών της αντιπολίτευσης (13000 χιλιάδες στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος) για να αχρηστεύσει τους προεκλογικούς μηχανισμούς που αντιστέκονται της συνταγματικής αλλαγής. Οδηγεί τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα την κρατά σ'ένα παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας πέραν του επιτρεπτού τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Σε σχέση με το Κυπριακό Πρόβλημα, η Τουρκία μεταλλάσσει τη συμπεριφορά της σε καθαρά εθνικιστική ανάγοντας το «Ενωτικό Δημοψήφισμα» ως σύνθημα της πολιτικής της.

Σήμερα στη Τουρκία όλα λειτουργούν με γνώμονα το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Οι τουρκικές εκλογές σε κρίσιμους καιρούς είναι ιδιαίτερα σκληρές και χρησιμοποιείται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει εργαλειοποιηθεί για τα καλά υπέρ του στόχου της μεταρρύθμισης του συντάγματος. Προκαλεί εξάρσεις με γειτονικές χώρες για να κεντρίσει προεκλογικά τα τουρκικά εθνικιστικά ένστικτά. Δεν δίνει λογαριασμό στους διεθνείς οργανισμούς για κανένα θέμα. Αυτή ήταν και η εικόνα της στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Διασπασμένη αντιπροσωπεία, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον και η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος (AKP) να εστιάζεται στο ότι αυτές οι διαφορές που παρουσιάζονται είναι δείγμα καλής δημοκρατίας στη χώρα. Οι χώρες του ΝΑΤΟ γίνονται αποδέκτες των τουρκικών επιχειρημάτων και παραμένουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, μάλιστα με τις ΗΠΑ να μην εκδηλώνουν ακόμη την πολιτική τους.

Στη Τουρκία κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό συμβαίνει και θα πρέπει να εκτιμηθεί στις σωστές του διαστάσεις. Ιδίως ανάλογα και με την κάθε έκβαση στο δημοψήφισμα.  Σε σχέση με την πορεία της διαδικασία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού Προβλήματος έγιναν λάθη από πλευράς του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ, ο οποίος δεν προσάρμοσε την εξέλιξη του δημοψηφίσματος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σε ανάλογα λάθη παρασύρεται και η ελληνική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία φραστικά τροφοδοτεί και ανταπαντά στις προεκλογικές προθέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη Κύπρο έχουμε ανάλογα λανθασμένη εκτίμηση των πραγματικοτήτων που συμβαίνουν στη Τουρκία, εκφράζοντας κριτική στον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη και επιρρίπτοντας του μάλιστα ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Κάποιοι άλλοι εθελοτυφλούν είτε υπέρ, είτε κατά της λύσης, χωρίς να μελετούν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι τουρκικές εξελίξεις, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κ. Ακκιντζί απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

 

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus