Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
3 ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 14-05-2012
 
Θα πρέπει άμεσα να διεξαχθούν 3 έρευνες για το τραπεζικό σύστημα. Εδώ και τώρα θα πρέπει να υπάρχουν οι 3 έρευνες για να παοτελέσουν βάση των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.
 

Όχι σε πρόσκαιρες αποφάσεις

Το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο διέρχεται τη μεγαλύτερη του πρόκληση. Το κράτος καλειταί να λάβει για αυτό σημαντικές αποφάσεις για στήριξη των συστημικά σημαντικών τραπεζών οι ζημιές των οποίων ξεπερνούν το 30% του ΑΕΠ. Οι παράπλευρες ζημιές  που προκλήθηκαν στη οικονομία είναι τεράστιες και το πρόβλημα της ανεργίας οξύνεται. Πέραν της πολυσυζητημένης πτυχής του ποιος ευθύνεται, υπάρχει η ανάγκη να ασχοληθούμε με το τι χρειάζεται να γίνει, προκειμένου να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα. Το ζητούμενο των επομένων εβδομάδων όμως ποιο μπορεί να είναι; Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν οι στρατηγικές αποφάσεις; Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος θα πρέπει ταυτόχρονα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στο αμέσως επόμενο διάστημα να διεξαχθούν οι ακόλουθες τρεις έρευνες:

1.    Έρευνα σχετικά με τους λόγους που το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει στα σημερινά του προβληματικά επίπεδα. Η έρευνα αυτή θα πρέπει να αναδείξει τις ευθύνες για το πώς εξανεμίστηκαν τα κυπριακά κεφάλαια, ποιοι έχουν αποκομίσει όφελος μέσα από την κατάρρευση του συστήματος και γιατί η εποπτεία απέτυχε. Ταυτόχρονα θα πρέπει η ερεύνα αυτή να αναδείξει τις ευθύνες των διαχειριστών των κυπριακών συμφερόντων μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί. Η έρευνα αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί σε διάφορα επίπεδα από ανεξάρτητες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, απελευθερωμένες από το τραπεζικό κατεστημένο. Η Βουλή έχει υποχρέωση να συστήσει υποεπιτροπή η οποία θα εξετάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, συντάσσοντας σχετική έκθεση. Σκοπός θα πρέπει να είναι από τη μια να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες του συστήματος και από την άλλη να διαφανούν ποιοι και πως φέρουν ευθύνες. Δε συμφωνώ ότι η ερεύνα αυτή μπορεί να διεξαχθεί από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τόσο λόγω του ρόλου της όσο και λόγω των προκαταλήψεων που υπάρχουν σε βάρος της.  

2.     Η δεύτερη έρευνα θα πρέπει να αφορά τον εντοπισμό του πραγματικού προβλήματος της κάθε τράπεζας χωρίς το σημερινό λογοπαίγνιο και το κρυφτό. Χρειάζεται να γνωρίζει η πολιτεία το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Κυρίως όμως χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση κεφαλαίων. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με την διενέργεια έρευνας από διεθνή οίκο εγνωσμένου κύρους.

3.    Η τρίτη και ιδιαίτερα σημαντική έρευνα/μελέτη που θα πρέπει να γίνει αφορά τα πιθανά σενάρια στρατηγικής επίλυσης του προβλήματος σε μια μακροπρόθεσμη βάση. Σκοπός θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση ενός υγειούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος που να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αποθεμάτων κεφαλαίου της χώρας. Η διάσωση θα πρέπει να αφορά το τραπεζικό σύστημα και όχι τους τραπεζίτες.   Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνο με συναισθηματικούς λόγους ή στη βάση του οικονομικού εθνικισμού.Παραπέμπω στο παράδειγμα της Ισλανδίας, που ενέπλεξε διεθνείς οίκους εμπειρογνωμόνων στην ετοιμασία εναλλακτικών στρατηγικών σεναρίων. Η Βουλή δεν μπορεί να λάβει τις αποφάσεις της χωρίς να έχει ενώπιον της από πριν μια στρατηγική μελέτη διάσωσης του τραπεζικού συστήματος. Με τυχόν απουσία μιας τέτοιας στρατηγικής μελέτης, το τραπεζικό κατεστημένο όχι μόνο θα φορτώσει το βάρος των πράξεών του στο δημόσιο δανεισμό, αλλά πρόσθετα με τα χρήματα του φορολογουμένου θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται, δημιουργώντας όφελος και λεηλατώντας την κυπριακή περιουσία.

Η παρούσα κρίση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου, ισχυρού τραπεζικού συστήματος που θα αποτελέσει εχέγγυο ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας. Θα πρέπει να τολμήσουμε.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus