Ανακοινωσεις: ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ Δημοσίευση: 12-12-2018
Ομιλία βουλευτή Κ. Χατζηγιάννη στο Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 29-01-2015
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την πάθηση Κοιλιοκάκης.
 

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζητήθηκε το θέμα "Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την πάθηση της Κοιλιοκάκης και μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπισή τους " (29/01/2015 - Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη).

Σημείωμα

Η Κοιλιοκάκη είναι χρόνια αυτοάνοσος πάθηση της οποίας μοναδική θεραπεία αποτελεί η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς ίχνος γλουτένης. Η μη έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, επιπλοκές και άλλες ασθένειες.

Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά τα θέματα που χρήζουν λήψη μέτρων από την πολιτεία για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη:

  1. Μόνιμη παρουσία ειδικού παιδογαστρεντερολόγου στα κρατικά νοσηλευτήρια και ειδικότερα στο Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφή του Νοσοκομείου Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ  για την ασφαλή και έγκαιρη διάγνωση περιστατικών παιδιών και την μετέπειτα φροντίδα και παρακολούθησή τους.
  2. Παροχή δωρεάν αλευριού σε όλους τους πάσχοντες από τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων ανεξάρτητα εισοδηματικών κριτηρίων με την συμπερίληψη της κοιλιοκάκης ως χρόνια πάθηση. Περαιτέρω, εμπλουτισμός των προϊόντων που προσφέρονται ως θεραπεία για τη νόσο.
  3. Αύξηση των ποσοστών διάγνωσης της κοιλιοκάκης μέσω της ενημέρωσης του ιατρικού προσωπικού και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πάθηση. Σύμφωνα με έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας στους εκατόν (1:100) πάσχει με κοιλιοκάκη αλλά μόνο 1.5 στους 10 από αυτούς έχουν διάγνωση.
  4. Προσφορά γευμάτων χωρίς γλουτένη σε εστιατόρια, κατάρτιση των εργαζομένων στις κουζίνες των εστιατορίων για ορθές διαδικασίες ετοιμασίας γευμάτων με προσοχή στην επιμόλυνση με πρότυπο την Αγγλία και το ευρωπαϊκό Eating Out Project. Η ασφαλής σίτιση τόσο σε εστιατόρια όσο και ξενοδοχεία είναι πρόκληση για τους πάσχοντες με κοιλιοκάκη στην Κύπρο αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας.
  5. Παροχή ειδικών γευμάτων για τα παιδιά με κοιλιοκάκη στα ολοήμερα σχολεία αλλά και προσφορά επιλογών στις καντίνες των σχολείων.
  6. Σωστή πληροφόρηση μέσω της σήμανσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και ορθή εφαρμογή του νέου κανονισμού σήμανσης προϊόντων (ΕΕ) 1169/2011 για αλλεργιογόνα.
 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus