Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 24-06-2014
 
Η παρουσία νοθευμένου ελαιόλαδου σε ευρωπαϊκές αγορές δημιουργεί την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση των κανόνων εμπορίας του ελαιόλαδου με σκοπό την αποτελεσματική καταπολέμηση της νοθείας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
 

Κάθε μέρα είμαστε όλο και πιο κοντά στο να αποκτήσουμε τη δυνατότητα πρόληψης της παρουσίας νοθευμένου ελαιόλαδου στην αγορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά για την έναρξη μιας σειράς ερευνητικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020, με σκοπό την ανίχνευση και εξάλειψη αυτού του είδους των ελαιόλαδων, τα οποία συνιστούν απάτη για τον καταναλωτή.

Αυτός ήταν και ο σκοπός των τελευταίων συναντήσεων που προώθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOC). Συμμετείχε η ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., εκπρόσωποι του Joint Research Center (JRC) της Ε.Ε., καθώς και διάφοροι άλλοι εμπειρογνώμονες από χώρες μέλη και μη μέλη του IOC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Guardian”, η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεραίνει ότι το ελαιόλαδο είναι από τα πιο εκτεθειμένα στη νοθεία και την αλλοίωση προϊόντα διατροφής, γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα και ο κίνδυνος πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η νοθεία του ελαιόλαδου δείχνει αυξητικές τάσεις, καθώς υπάρχει ισχυρό οικονομικό κίνητρο. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα τα 100 ml πυρηνέλαιου πωλούνται προς £0,32 ενώ τα 100 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου προς £1,50. Το κέρδος από τη νοθεία είναι προφανές.

Σε έκθεσή του που θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τον Ιούνιο ο επικεφαλής της μονάδας εντοπισμού παράνομων και παραποιημένων προϊόντων της Interpol Michael Ellis αποκαλύπτει ότι με την επιχείρηση Operation Opson III, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014, εντοπίστηκαν 1200 τόνοι νοθευμένων ή αλλοιωμένων τροφίμων και 430 000 λίτρα ποτών. Σε αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 33 χώρες και η αστυνομία κατέσχεσε 131 000 λίτρα μη κανονικού ελαιολάδου και ξυδιού.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω γεγονότα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης ετοίμασε πρόταση νόμου που τροποποιεί τον Περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμο, η οποία έχει κατατεθεί και συζητηθεί στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής και ακολούθως έχει σταλεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε για τα περαιτέρω.

Κυριότερες πρόνοιες είναι οι εξής:

  • Θα απαγορεύεται η πώληση ελαιόλαδου το οποίο δε θα είναι συσκευασμένο σε συσκευασία εφοδιασμένη με σύστημα ανοίγματος που καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση και με σύστημα που δε θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση της συσκευασίας μετά την εξάντληση του περιεχομένου.
  • Θα φέρει την κατάλληλη σήμανση όπως προνοείται από την κοινοτική νομοθεσία.

Η πιο πάνω πρόταση στόχο έχει να προσφέρεται ελαιόλαδο σε σφραγισμένα μπουκάλια με κατάλληλη σήμανση, λόγω του ότι με βάση τα διαχρονικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους εντοπίζονται περιπτώσεις νόθευσης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να παραπλανάται ο καταναλωτής.

 

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus