Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ!!!
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 18-04-2012
 
Το μεταναστευτικό βάρος δεν είναι στις δυνατότητες της Κύπρου να το σηκώσει. Τα χρήματα που σήμερα σπαταλούμε για τους μετανάστες είναι σε βάρος της ανάπτυξης και θέτουν την οικονομία μας σε κίνδυνο. Τέτοιες πολυτέλειες η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να συντηρεί.
 

Πως φθάσαμε σήμερα στη μέση οικονομικής κρίσης να έχουμε μεταναστευτικό πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων; Η αποσπασματικότητα, η αναντιστοιχία εκφρασμένης πολιτικής βούλησης και εφαρμοζόμενων πρακτικών, η αναποτελεσματικότητα, η αντιφατικότητα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού και οι δυσλειτουργίες στις μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές από τη Κυπριακή Κυβέρνηση, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που πρέπει να διέπουν την λειτουργία μιας σύγχρονης και κοινωνικά δίκαιης πολιτείας.  Η ιδεολογικές καταβολές της κυβέρνησης άφησαν ανενόχλητα ρεύματα όπως Σύριους, Παλαιστινίους, Ιρακινούς και Ιρανούς να εισρέουν στο τόπο με αποτέλεσμα να έχουμε δημογραφική αλλοίωση πέραν του 20%. Συγκριτικά αδικαιολόγητο στην ΕΕ.


Βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι σε πραγματική ανάγκη προστασίας, ώστε να υπάρχει εκείνη η ηθική δέσμευση αλλά και η υποχρέωση του κράτους με βάση τις διεθνείς συνθήκες να παραχωρήσει προστασία; Η σημερινή κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, πυροδοτεί αντιδράσεις λόγω εκμετάλλευσης και κατάχρησης των δημόσιων ταμείων. Τα ρεύματα προσφύγων προς τη Κύπρο δεν έχουν να κάνουν με πραγματικά πηγάζουσες ανθρωπιστικές ανάγκες προστασίας στο πνεύμα της διεθνούς ορολογίας, αλλά πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας με ανθρώπους τα κίνητρα των οποίων είναι η βελτίωση της οικονομικής τους ευμάρειας. Η ανθρωπιστική αυτή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί κάλλιστα μέσα από τη νόμιμη οδό εργοδότησης. Γίνεται μια υπερεκμετάλλευση των δημόσιων ταμείων με προκλητικό τρόπο. Είναι επίσης της πάσης γνωστό ότι η Τουρκία μεθοδεύει ρεύμα μουσουλμάνων μέσω Βουλγαρίας προς τη Κύπρο.

Μπορούν να αντέξουν τα ταμεία του κράτους αυτό το οικονομικό βάρος; Όχι καθαρά και ξάστερα όχι. Δεν μπορείς ως Κύπρος, χώρα με τη μικρότερη παραγωγικότητα να διαθέτει πέραν των 50 εκ ευρώ να πληρώνεις κόσμο να κάθεται. Είναι σχιζοφρενικό και θα πρέπει άμεσα και πάραυτα να τερματιστεί. Θα πρέπει τα δημόσια βοηθήματα να τερματιστούν χωρίς καμία καθυστέρηση λόγω οικονομικής κρίσης. Θα πρέπει να τεθεί αρχικά μια οροφή στα επιδόματα συνολικά όχι περισσότερα από 600-700 ευρώ ανά οικογένεια για μια περίοδο όχι πέραν των 12 μηνών, μέχρι να μπορέσουν είτε να εργοδοτηθούν είτε να εγκαταλείψουν τη Κύπρο. Μα στο κάτω-κάτω πως ζούνε όλες οι υπόλοιπες χιλιάδες ξένου κόσμου που ζούνε και εργάζονται σκληρά και τίμια στη Κύπρο. Μπορείτε να μου πείτε ποιος Κύπριος αντιδρά για αυτό τον κόσμο. Η απάντηση είναι κανένας και μάλιστα τους σεβόμαστε πλήρως και αυτούς και τα δικαιώματα τους είναι στην ίδια μοίρα με τα δικά μας. Κανένας διαχωρισμός και γιατί εξάλλου να γίνεται διαχωρισμός. Γιατί λοιπόν αυτός ο οποίος εργάζεται να αμείβεται στο ένα πέμπτο από αυτό ο οποίος εκμεταλλεύεται τα ταμεία. ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ.

Μας πως θα μπορέσουν να ζήσουν οι χιλιάδες ασυλάντες; Το ίδιο ερώτημα τίθεται και δεν παίρνουμε απάντηση για τις 30000 ανέργους μας. Πως αυτοί οι άνθρωποι θα ζήσουν, οι οποίοι είναι σε παρατεταμένη ανεργία και δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Όταν τερματιστούν τα παχουλά επιδόματα θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους και τότε θα δούμε όλοι ότι κανένας δεν τους κυνηγά. Στο κάτω-κάτω το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά μόνο για τις βασικές τους ανάγκες που είναι τροφή, στέγη και υγεία. Δεν είναι υποχρεωμένο να τους διατηρεί οικονομική ευμάρεια δυσανάλογη με το ντόπιο πληθυσμό. Φτάνει πλέον ο Κύπριος να πληρώνει φόρο υποτελείας!

Μα οι αρμόδιοι υπουργοί άλλα αριθμητικά στοιχεία μας λένε; Οι αρμόδιοι υπουργοί έχω σθεναρά την εντύπωση ότι παραπλανούν θέλοντας να αποπυροδοτήσουν την εκρηκτική κατάσταση. Μόνο η Λάρνακα πληρώνει ως δημόσιο βοήθημα κάθε μήνα 1,4 εκ ευρώ. Μόνο ως δημόσιο βοήθημα, όχι τα υπόλοιπα και όχι τα έμμεσα άλλα όπως σύστημα υγείας, παιδεία. Χαρακτηριστικά το 2009 τα δημόσια βοηθήματα με μηνιαίες επιταγές  προς αιτητές πολιτικού ασύλου είχαν πάρει 12293 λήπτες το ποσό των 13 εκ ευρώ.  Ενώ έκτακτα άλλοι 1574 πήραν κοντά στα 6 εκ ευρώ. Από αυτά τα στοιχεία εξαιρούνται η κατηγορία των επί μακρών διαμενόντων που κατάργησε το υπουργείο εσωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια και στα άτομα αυτά έχει παραχωρηθεί άλλο καθεστώς παραμονής στη ΚΔ, ως εκ τούτου οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σταμάτησαν να διατηρούν στο σύστημα τους στοιχεία για την εν λόγω κατηγορία.

Τι μηνύματα θα πρέπει η πολιτική μας να πάρει από τις τελευταίες εντάσεις; Οι τελευταίες κοινωνικές εντάσεις επιβάλλουν καθορισμό συγκεκριμένων και ειλικρινών στοχευσεων. Μεταναστευτική πολιτική για μια ασφαλή και για καθαρή Κύπρο θα πρέπει να προβλέπει τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την είσοδο, παραμονή και εργασίας των μεταναστών. Θα πρέπει η Κύπρος να αμυνθεί κατά της εισβολής που δέχεται στα δημόσια της ταμεία, καθώς επίσης και στη δημογραφική εισβολή.

Η Κύπρος χρειάζεται όμως ξένο εργατικό δυναμικό; Αναγνωρίζουμε την ανάγκη η Κύπρος να χρειάζεται ξένο εργατικό δυναμικό για στήριξη της οικονομίας της και θα πρέπει να το διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, δεδομένης της αρνητικής δημογραφικής εξέλιξης, αφετέρου δε ότι το ζήτημα της ένταξης των ξένων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για μια αρμονική συμβίωση  στη κυπριακή κοινωνία. Όμως να πούμε ότι οι μετανάστες όχι μόνο δεν δουλεύουν ώστε να μην χάνουν τα δημόσια βοηθήματα, αλλά είναι αυτοί οι οποίοι εργάζονται μαύρα και αφαιρούν και τις εργασίες από τους ντόπιους και ξένους που νόμιμα διαμένουν στη Κύπρο. Ένας πρόσθετος λόγος να παταχθεί με αποφασιστικό τρόπο η παράνομη εργασία.

Οι ξένοι εργαζόμενοι παρουσιάζουν ανάλογη με τους μετανάστες συμπεριφορά; Όχι, οι ξένοι εργαζόμενοι που νόμιμα έχουν αποκτήσει άδεια εργασίας στη Κύπρο είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σκληρά και προσφέρουν τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στην ανάπτυξη της Κοινωνίας μας. Επιβάλλεται για όλους αυτούς τους ανθρώπους εμείς ο κάθε ένας από εμάς να αποτελεί φρουρό των δικαιωμάτων τους. Εξάλλου όπως εργάζονται ξένοι σε εμάς, ένας πολύ μεγάλος αριθμός Κυπρίων εργάζεται στο εξωτερικό και απαιτούμε να γίνεται απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων και δεν αποδεχόμαστε την σε βάρος μας ρατσιστική διάκριση όσο και τη σε βάρος μας καλλιέργεια ξενοφοβικής κουλτούρας. Το πρόβλημα ανεργίας που προκύπτει ένεκα των ξένων είναι άλλο και αυτό αντιμετωπίζεται με άλλους τρόπους και δεν είναι το θέμα της σημερινής συνέντευξης.

Μπορούν οι μετανάστες να ενσωματωθούν στη Κυπριακή Κοινωνία; Η αρμονική συμβίωση προϋποθέτει σωστή γνώση γλώσσας, κουλτούρας και συστημάτων του τόπου. Το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτό το συλλογισμό είναι ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη κοινωνική συνοχή  αποτελεί μια κοινή γλώσσα και ότι οι μετανάστες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επί ίσους όρους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Δεν θα πρέπει η Κύπρος να μαζέψει μετανάστες ανεπίδεκτους προσαρμογής, αλλά και  ανθρώπινης αξίας μειωμένης λόγω διαφορετικών αρχών και αξιών, γεγονός που θα πυροδοτήσει μελλοντικά τη ποιότητα του Κράτους και της κοινωνίας. Αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα. Δεν πάνε σχολεία ενώ τους πληρώνουμε, δεν εργάζονται και δημιουργούν γκέτος. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο θα πρέπει σήμερα να παταχθεί στη ρίζα του για να μην είναι αργά μετά από λίγα χρόνια. 

Που θα πρέπει να βασισθεί μια μεταναστευτική πολιτική; Γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για την χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα θεμελιωθεί στην γνώση για τα αίτια και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης μετανάστευσης καθώς και στις αρχές και τις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ε.Ε. Καθορισμός λοιπόν αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση (ι) της εθνικής ασφάλειας (ιι) του υδατικού προβλήματος (ιιι) της ανάγκης δημογραφικής ισορροπίας. Θα πρέπει να υπάρξει σύζευξη μεταξύ θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί κυρίως λόγω της πολιτικής κατάστασης στο νησί, αλλά και κυρίως λόγω της επιθετικότητας που παρουσιάζουν οργανωμένα στοιχεία ατόμων που διαμένουν επί μακρών στη Κύπρο, και των ισλαμικών διεισδύσεων στη Κύπρο.

Μα τι εννοείται επιθετικότητα; Μα έχω και δημόσια καταγγείλει το βαθμό οργάνωσης τους αλλά και εγκληματικές ενέργειες. Εκβιάζουν εργοδότες, έκαναν έρευνες να ανακαλύψουν εκείνους του Κύπριους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Λάρνακας εναντίον τους κλπ. Γνωρίζεται ότι από το 2006 μέχρι το 2009 απασχόλησαν την αστυνομία 556 περιστατικά στα οποία εμπλέκονται αλλοδαποί που τελούσαν μάλιστα υπό καθεστώς του αιτητή πολιτικού ασύλου; Μάλιστα 67 από αυτά αφορούσαν την Υπηρεσία καταπολέμησης Ναρκωτικών. Πρόσθετα από αυτά τα περιστατικά υπάρχουν τροχαία ατυχήματα που δεν προκύπτει ποινική υπόθεση και δεν τηρούνται στοιχεία όσον αφορά το καθεστώς  των αλλοδαπών που εμπλέκονται. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος αφού υπάρχουν τροχαία περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν αιτητές πολιτικού ασύλου χωρίς όμως να καταγραφεί το καθεστώς τους.

Με αυτές σας τις θέσεις κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ρατσιστής και καλλιεργητής ξενοφοβίας; Σε καμία περίπτωση. Αυτά είναι κόμπλεξ που χαρακτηρίζουν λογικές που δεν έχουν διεθνείς εμπειρίες. Έχω ζήσει πολύ λιγότερα χρόνια στη Κύπρο απ’ότι στο εξωτερικό. Γνωρίζω πολύ καλύτερα από πολλούς τι είναι να είσαι ξένος σε μια χώρα.  Η κάθε χώρα διατηρεί ισορροπία στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι που επιδιώκω, γιατί αν δεν αντιληφθούμε εμείς οι πολιτικοί το πρόβλημα θα καθορίσει με επιθετικές λύσεις η κοινωνία με τους δικούς της επαναστατικούς τρόπους και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Κάποιος θα πρέπει να είναι ο κακός και το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνω. Αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού. Να δίνει λύσεις σε σωστά διαγνωσμένα πλαίσια κάποιου προβλήματος. Ε λοιπόν αυτό είναι μέγα πρόβλημα. Δεν είναι θέμα εναντίον των χιλιάδων ξένων που ζουν τίμια και εργατικά στη Κύπρο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι στην ίδια βάση και χωρίς διάκριση με τα δικά μας.  Είναι μόνο θέμα εναντίον των χιλιάδων καταχραστών. Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο 'Αδωνη Παλληκαρίδη της εφημερίδας "Η Σημερινή"

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus