Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 23-12-2013
 
Με την ευκαιρία της ψήφισης των νομοθετημάτων που αφορούν στη ρύθμιση των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Επίτροπος Προσφύγων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά στην «Μ» για την ψήφιση τους από την Ολομέλεια της Βουλής, τα οποία και χαρακτηρίζει ως μέτρο ......
 

Με την ευκαιρία της ψήφισης των νομοθετημάτων που αφορούν στη ρύθμιση των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Επίτροπος Προσφύγων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά στην «Μ» για την ψήφιση τους από την Ολομέλεια της Βουλής, τα οποία και χαρακτηρίζει ως μέτρο για πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των παιδιών των από μητέρα προσφύγων. Ο κ. Χατζηγιάννης αναλύει διεξοδικά τις συνέπειες και τις προεκτάσεις της ψήφισης των εν λόγω νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι με αυτά αποκαθίσταται μια διάκριση που δεν συμβάδιζε με το σύνταγμα. Αντικρούει τις βολές του ΑΚΕΛ ότι η ψήφιση τους είναι «επιταγή χωρίς αντίκρισμα», αναφέροντας ότι «το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και αναζητεί σημεία για να αντιπαραβάλει πολιτική».
Κληθείς να απαντήσει εάν η ρύθμιση του προβλήματος των εκ μητρογονίας αποτελεί άμβλυνση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου, ο βουλευτής Αμμοχώστου αναφέρει ότι απλά αποτελεί λύση μόνο ενός μεμονωμένου προβλήματος. Όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο πρόβλημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Πολιτεία είναι η αποκατάσταση της απώλειας χρήσης των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. «Αυτή η αναγκαιότητα είναι προτεραιότητα επειδή τουρκοποιούνται οι ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα και το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί χωρίς διαπραγματεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

-Για χρόνια τώρα ως βουλευτές Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ προσπαθούσατε να ρυθμίσετε τα δικαιώματα των τέκνων από μητέρα πρόσφυγα. Με άλλα λόγια τα εκ μητρογονίας τέκνα.
Είναι αλήθεια αυτό που ρωτάτε. Ως βουλευτές Αμμοχώστου θέσαμε το εν λόγω θέμα ψηλά στην ατζέντα, επειδή πρόκειται για μια διάκριση. Η διάκριση αυτή έχει νομικό χαρακτήρα και δεν συμβαδίζει με το σύνταγμα. Δεν ήταν επίσης λίγες οι νομικές γνωματεύσεις που καυτηρίαζαν αυτή τη διάκριση. Αξίζει να τονίσω ότι ο αγώνας αυτός κράτησε αρκετά χρόνια. Από την άλλη όμως, η Βουλή δεν μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα από μόνη της παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της
εκτελεστικής εξουσίας, λόγω του ότι το θέμα αυτό συνοδεύεται και με οικονομική επιβάρυνση. Χρειάστηκαν να αλλάξουν αρκετές κυβερνήσεις μέχρι που η κυβέρνηση Αναστασιάδη έβαλε ένα οριστικό τέλος με θετική κατάληξη στο όλο ζήτημα. Τόσο η κυβέρνηση Παπαδόπουλου όσο και η Κυβέρνηση Χριστόφια ήταν κάθετα αντίθετες. Διατηρούσαν μια διάκριση φύλου παρά τις αντίθετες πρόνοιες του συντάγματος.

-Μα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού το ΑΚΕΛ δια στόματος της κας Κουκουμά άσκησε έντονη κριτική για τη προσφυγική πολιτική και ιδιαίτερα για το εκ μητρογονίας.
Η κα Κουκουμά είναι καινούργια στα προσφυγικά θέματα και ίσως δε γνωρίζει καλά το ιστορικό. Τι κριτική μπορεί να ασκήσει κάποιος και (πιο συγκεκριμένα) μάλιστα το ΑΚΕΛ το οποίο μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα αρκετά χρόνια πιο πριν και να έχει μάλιστα και όφελος η επηρεαζόμενη ομάδα προσφύγων στις καλές οικονομικές εποχές; Να θυμίσω ότι το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία 10 χρόνια με μόνο λίγους μήνες απουσία, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου για να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία του κράτους, με τα γνωστά πλέον τραγικά αποτελέσματα της πενταετούς διακυβέρνησης του. Μπορούσε λοιπόν το ΑΚΕΛ κάλλιστα να στήριζε τις σχετικές προτάσεις νόμου, πράγμα το οποίο όμως δεν το έπραξε. Να κριτικάρει τώρα μια πολιτική η οποία επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα από αυτή την κυβέρνηση δεν μπορώ να το καταλάβω. Εν πάση όμως περιπτώσει, αντιπολίτευση είναι και αναζητεί σημεία για να αντιπαραβάλει πολιτική.

-Το σημείο κριτικής είναι ότι έστω και εάν έχει λυθεί το εκ μητρογονίας πρόβλημα, λόγω των περικοπών στα προσφυγικά δεν θα έχουν ουσιαστικό όφελος τα εκ μητρογονίας τέκνα.
Αυτό είναι αλήθεια αλλά όχι όλη η αλήθεια. Τα κονδύλια έχουν ουσιαστικά μειωθεί για όλους τους πρόσφυγες αιτητές. Στη πράξη δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κονδύλι, έστω και εάν στους προϋπολογισμούς υπάρχουν διαθέσιμα αλλά και μειωμένα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για τα εκ μητρογονίας τέκνα.
Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει συνεδρίαση της μέριμνας για να εγκρίνει νέες αιτήσεις, παρά μόνο ελάχιστες αυτό το χρόνο και αυτές για ζητήματα ήδη εγκριμένων αιτητών. Κανένας δεν έχει εγκριθεί όμως για στεγαστικό σχέδιο εδώ και δύο χρόνια. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να πούμε ότι έστω και αυτές οι λίγες συνεδρίες έγιναν επί της τωρινής κυβέρνησης η οποία πρόσφατα έχει αναλάβει την εξουσία με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ.

-Τι θα δικαιούνται τα εκ μητρογονίας τέκνα;
Ότι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Δεν θα υπάρχει διάκριση. Εκεί και όπου υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια θα δικαιούνται και τα εκ μητρογονίας τέκνα. Θα δικαιούνται επίδομα ενοικίου, και τη βοήθεια για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας ή για την ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το επίδομα ενοικίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα προσφυγόπουλα. Δεν θα έχουν τα δημογραφικά δικαιώματα.

-Ναι αλλά εισέρχονται στο κατάλογο των αιτητών ένας σημαντικός αριθμός παιδιών από μητέρα πρόσφυγα.
Δεν μπαίνει όλος ο κόσμος των εκ μητρογονίας με μιας στο κατάλογο. Θα εισέρχονται σταδιακά και η αναλογία αυτή θα κατανέμεται ετησίως. Ωστόσο όμως θέλω να πω ότι πρώτιστα το θέμα είναι πολιτικό και νομικό πάνω απ’ όλα και όχι οικονομικό. Το οικονομικό σκέλος θα πρέπει να ακολουθεί, ρυθμίζοντας το ως απόρροια. Δεν νομίζω να διανοείται κάποιος ότι θα πρέπει να διατηρούμε αυτές τις ρατσιστικές διακρίσεις για οποιοδήποτε λόγο.

-Μα με αυτές τις περικοπές στα προσφυγικά στεγαστικά προγράμματα πότε θα μπορέσουν να τύχουν βοήθειας;
Αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Η κριτική όλων μας είναι επί των περικοπών και της μείωσης στα προσφυγικά κονδύλια. Έγιναν αγώνες να μη συμβεί αυτό. Δυστυχώς όμως κάποιοι μερίμνησαν να το διοχετεύσουν στη Τρόικα και να επιβληθούν περικοπές και μειώσεις από τη Τρόικα. Δεν είναι όμως αυτή η απόφαση της νέας κυβέρνησης. Αυτό το έχει αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Απλώς η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου το υιοθέτησε. Για του λόγου το αληθές μπορώ να παραθέσω και την επιστολή του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Σιαρλή, ο οποίος απέστειλε γραπτώς τόσο στο Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών όσο και στη Μέριμνα καλώντας τους να υιοθετήσουν τις μειώσεις.
Θα θέσω και εγώ όμως ένα ερώτημα: Ξέρετε πόσες αιτήσεις εκκρεμούν στη Μέριμνα; Πέραν των χιλίων! Θα επαναλάβω ότι από τις αρχές του 2012 ουσιαστικά δεν υπήρξε καμιά νέα έγκριση. Δεύτερο ερώτημα: Ξέρετε πόσοι εγκριμένοι πριν το 2012 έχουν πάρει όλη την στεγαστική οικονομική βοήθεια; Η απάντηση είναι μόνο ένας μικρός αριθμός.
Άρα ποιο είναι το συμπέρασμα; Η αλήθεια είναι ότι η στεγαστική προσφυγική πολιτική έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο εδώ και τρία χρόνια. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει επειδή «εξανεμίστηκαν» τα σχετικά κονδύλια. Αυτό έχει συμβεί πριν την πτώχευση. Μπορείτε να διανοηθείτε τώρα την κατάσταση μετά και την κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων και την ουσιαστική πτώχευση του κράτους.

-Δικαιούνται τα εκ μητρογονίας τέκνα να συμμετέχουν σε προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών;
Ασφαλώς και αυτό το δικαίωμα το είχαν πάντοτε με την προϋπόθεση ότι ήταν ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα. Ο Φορέας λειτουργεί πάνω στη βάση της αποκατάστασης της απώλειας χρήσης με την άμεση και μετρήσιμη σχετικότητα της κατοχής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

-Υπάρχει όμως και άλλη πτυχή που σχετίζεται με το θέμα της εκ μητρογονίας και αυτό είναι το δημογραφικό. Που βρίσκεται το θέμα αυτό;
Είστε απόλυτα σωστή κα Γεωργίου. Υπάρχει αυτή η βασική πτυχή, η οποία κατά τη ταπεινή μου άποψη είναι πολύ πιο σημαντική από την πτυχή που σχετίζεται με το δικαίωμα λήψης οικονομικών βοηθημάτων. Κατά τη συζήτηση του θέματος εγκαταλείφθηκε αυτό το σκέλος. Η δημογραφία του προσφυγικού κόσμου βρίσκεται σήμερα στη κατάψυξη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ανακινήσουμε το θέμα αυτό εκ νέου και τα εκ μητρός παιδιά να μπορούν να επιλέγουν επαρχία προέλευσης και καταγωγής. Πρέπει να πάψει αυτή η αναγκαστική επαρχιοποίηση παιδιών που έχουν καταγωγή τα κατεχόμενα. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι αποφάσεις τώρα, είναι πλέον αποσυνδεδεμένη η πτυχή της οικονομικής επιβάρυνσης από τη δημογραφική. Δεν έχει λόγο ένα παιδί από μητέρα πρόσφυγα να εγγράφεται στη πόλη προέλευσης του για να γίνει πρόσφυγας και να τυγχάνει του ωφελήματος αφού αυτός ούτως ή άλλως σήμερα είναι δικαιούχος.

-Δεν θα αυξηθεί ο αριθμός του προσφυγικού κόσμου με αυτό το δικαίωμα;
Νομίζω είναι λάθος να μιλάμε για αύξηση, αφού μέσα από αυτή την αποκατάσταση η τροχιά του πληθυσμού κάθε επαρχίας θα πάρει τη δική της πορεία. Μια φυσιολογική αύξηση υπάρχει στη δημογραφία κάθε επαρχίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στη περίπτωση των προσφυγικών δήμων και κοινοτήτων.

-Μα θα αλλάξει και η κατανομή των εδρών ανά επαρχία αν οι εκ μητρογονίας εγγράφονται στις προσφυγικές επαρχίες καταγωγής του ενός γονέα.
Ναι, μα αυτό είναι απόρροια των πραγματικοτήτων και των δεδομένων. Η κατανομή των εδρών και πάλι απορρέει από την απεικόνιση των πραγματικοτήτων της δημογραφίας. Θα προσαρμόζουμε τη δημογραφία στον αριθμό των εδρών που σήμερα μας βολεύει; Αν είναι δυνατόν. Δεν θα πρέπει να προσαρμόζεται ο αριθμός των εδρών ανάλογα με την εξέλιξη της δημογραφίας; Αυτό δεν συμβαίνει εξάλλου στις ελεύθερες επαρχίες; Γιατί να υπάρχει αυτή η στρέβλωση σε σχέση με τις κατεχόμενες επαρχίες;

-Είναι όντως στρέβλωση; Τι προτίθεστε να κάνετε;
Ναι είναι όντως στρέβλωση και εμείς τόσο ως Δημοκρατικός Συναγερμός, όσο και ως βουλευτές Αμμοχώστου θα αγωνιστούμε να αποκαταστήσουμε τη στρέβλωση τούτη. Η τακτική να συμπιέζουμε τη δημογραφία των προσφυγικών επαρχιών θα πρέπει να τερματιστεί. Είναι μια αφαιρετική τακτική. Αφαιρούμε πολίτες από τις προσφυγικές επαρχίες. Θα πρέπει για τις μεικτές οικογένειες να αφήνεται η δυνατότητα επιλογής. Όπως και στην περίπτωση των αποδήμων. Δεν ανεχόμαστε ο πρόσφυγας απόδημος από τη Καρπασία, όταν επαναπατρίζεται να εγγράφεται αναγκαστικά στην επαρχία όπου θα κατοικήσει. Είναι θέμα για το οποίο οι προσφυγικοί δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω αποστείλει εκ μέρους της παράταξης υπό την ιδιότητα μου ως Επίτροπος Προσφύγων σχετική επιστολή ζητώντας από αυτούς τις τελικές και επίσημες τους θέσεις.

-Μια άλλη ερώτηση κ. Χατζηγιάννη. Θεωρείται ότι η ρύθμιση των εκ μητρογονίας τέκνων θα οδηγήσει σε μείωση των προσφυγών στην επιτροπή των κατεχομένων.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Θα δείξει η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Σίγουρα τα εκ μητρογονίας τέκνα λαμβάνουν ένα κίνητρο και αυτό θα πρέπει να το σεβαστούν. Δεν ξέρω όμως αν η έλλειψη χρημάτων και ότι τα εκ μητρογονίας τέκνα για τα επόμενα χρόνια, ενώ θα είναι δικαιούχα εντούτοις όμως δεν θα έχουν αμέσως όφελος από αυτό το μέτρο, θα τα οδηγήσει σε άλλες ατραπούς. Η πολιτεία εν πάση όμως περιπτώσει τους σεβάστηκε και αποκατάστησε αυτή την αδικία. Θεωρώ ότι αυτός είναι επαρκής λόγος για να μην προσφεύγουν.

-Αποτελεί η ρύθμιση του προβλήματος του εκ μητρογονίας άμβλυνση των προσφυγικών προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου;
Όχι η άρση αυτής της διάκρισης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επίλυση προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου. Αποτελεί λύση ενός μόνο μεμονωμένου προβλήματος. Εξάλλου αφορά μόνο μια μικρή κατηγορία του προσφυγικού κόσμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθούμε είναι η αποκατάσταση της απώλειας χρήσης των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Αυτή η αναγκαιότητα είναι προτεραιότητα επειδή τουρκοποιούνται οι ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα και το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί επί χάρτου και χωρίς διαπραγματεύσεις.
Η πολιτεία χρειάζεται εδώ συγκεκριμένες πολιτικές. Ουσιαστικές πολιτικές. Η πρόταση μας για τη παραχώρηση της κρατικής γης στις ελεύθερες περιοχές στους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα είναι ένα μεγάλο πρέπει. Αν επιθυμείται θα σας το αναπτύξω με μια άλλη ευκαιρία.

Συνέντευξη με την δημοσιογράφο Φρόσω Γεωργίου της εφημερίδας "Μάχης"

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus