Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 27-11-2013
 
Έχουμε αποταθεί εκατοντάδες φορές στα ΗΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Έχουμε επίσης αποταθεί χιλιάδες φορές προς πάσα κατεύθυνση για υλοποίηση αποφάσεων των ΗΕ,......
 

Έχουμε αποταθεί εκατοντάδες φορές στα ΗΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Έχουμε επίσης αποταθεί χιλιάδες φορές προς πάσα κατεύθυνση για υλοποίηση αποφάσεων των ΗΕ, όπως π.χ. το θέμα των Στροβιλιών, χωρίς καμιά ανταπόκριση. Αυτή τη φορά συντρέχουν κάποιοι ξεχωριστοί παράγοντες και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η αντιμετώπιση της πρότασης για την Αμμόχωστο στο εσωτερικό μέτωπο έχει γίνει όχι με απλή κριτική θεώρηση που βασίζεται στην ουσία και το περιεχόμενό της, αλλά στη βάση της παραποίησης δεδομένων.

Ακούστηκε για διασύνδεση με το αεροδρόμιο της Τύμβου, ακούστηκε και γράφτηκε για χάρτες.…

Όλα αυτά όμως στο τέλος της ημέρας τα έχει διαψεύσει ο διαπραγματευτής. Διερωτώμαι κατά πόσο στην Κύπρο έχουν λογική οι ενέργειες μόνο στην περίπτωση που αυτές είναι επαναλαμβανόμενες.

Εν πάση όμως περιπτώσει, σημασία δεν έχει πως εμείς διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, αλλά πως ο διαπραγματευτής της δικής μας πλευράς δημιουργεί προϋποθέσεις που παράγουν βήματα προόδου τόσο στο θέμα της Αμμόχωστου όσο και στο θέμα της διαδικασίας επίλυσης του ΚΠ. Σωστά η δική μας πλευρά επιχείρησε να αξιοποιήσει τις άκρατες επικοινωνιακές προθέσεις της Τουρκίας να επιλύσει το ΚΠ, που είναι ιδιαίτερα έντονες το τελευταίο διάστημα. Σε όλα τα διεθνή βήματα η Τουρκία εκφράζει την πλήρη της ετοιμότητα για λύση του ΚΠ και μάλιστα επιρρίπτει στη δική μας πλευρά ευθύνες για το αδιέξοδο.

Ορθά η ΚΔ προκάλεσε την Τουρκία να ανοίξει την περιφραγμένη πόλη της Αμμόχωστου ως δείγμα γραφής για όλα όσα δηλώνει ετοιμότητα να πράξει σε σχέση με τη λύση του ΚΠ.

Η πρόταση για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ναι, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι μόνο. Η πρόταση προσφέρει διασύνδεση με άλλα στοιχεία που ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες της ΕΕ όσο και τα ζητούμενα της Τουρκίας.

Δυστυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Τουρκία, ενώ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αγκαλιάστηκε με την απαιτούμενη θέρμη, ώστε να τύχει και της αναμενόμενης προώθησής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάθε δυνατότητα να διασυνδέσει θέματα, όπως αυτό του εμπορίου των κατεχομένων ή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας ή του ανοίγματος κεφαλαίων ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης κάθε ευκαιρία να επιδιώξει μέσα από αυτή την πρόταση την εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που σχετίζονται με το άνοιγμα της πόλης στη νομική βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Ούτε δικαιώνεται η κριτική ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να έχει θετικότερη κατάληξη, αν προϋπήρχε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ερώτημα ωστόσο το οποίο τίθεται εδώ είναι κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει νέα απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που να δέσμευε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση που οι 27 ήταν έτοιμοι να λάβουν μια τέτοια απόφαση, τότε, ναι, η νέα αυτή απόφαση θα ήταν καταλυτικής σημασίας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάθε νομική βάση να προχωρήσει την πρόταση στη βάση άλλων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρώ ότι, στην παρούσα φάση που βρίσκεται η ΚΔ, δε θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να έρθουν σε ρήξη με την

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus