Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 07-09-2012
 
Η απορία πολλών είναι τι είδους κυνήγι θα έχουμε σε 10 χρόνια από σήμερα. Σε ποιο βαθμό θα μετεξελιχθεί το κλασσικό κυνηγετικό άθλημα χιλιάδων Κυπρίων και προς ποια κατεύθυνση;
 

Η απορία πολλών είναι τι είδους κυνήγι θα έχουμε σε 10 χρόνια από σήμερα.  Σε ποιο βαθμό θα μετεξελιχθεί το κλασσικό κυνηγετικό άθλημα χιλιάδων Κυπρίων και προς ποια κατεύθυνση; Πρόκειται για ένα άθλημα του οποίου οι προϋποθέσεις διεξαγωγής αλλάζουν συνεχώς. Αν στρέψουμε λίγο τη σκέψη στο παρελθόν, το κυνήγι ήταν το άθλημα σχεδόν κάθε άνδρα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σε χιλιάδες Κυπρίους μια αφοσιωμένη κουλτούρα γύρω από αυτό. Πρόσθετα, αυτή η δυναμική του αθλήματος άνοιξε το δρόμο σε διεθνείς διακρίσεις στο άθλημα της σκοποβολής και παράλληλα δημιούργησε μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα με αρκετές θέσεις εργασίας.

Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα μπορεί να δοθεί όχι στη βάση αόριστης πρόβλεψης, αλλά στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και προϋποθέσεων. Καταρχάς, πρόσφατα έχει περάσει μια νέα νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά διατηρεί τον κλασσικό χαρακτήρα διεξαγωγής του συγκεκριμένου αθλήματος. Θέτει όμως αυστηρότερο πλαίσιο διεξαγωγής του αθλήματος με εντονότερο το στοιχείο της αστυνόμευσης, προκειμένου να πατάξει το τι γίνεται εκτός του νομικού πλαισίου, και επιδιώκει να συμπιέσει την κυνηγετική δραστηριότητα σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο πλαίσιο.

Πέραν όμως της αστυνόμευσης, η νέα νομοθεσία δεν έχει ανοίξει την αγορά του κυνηγίου, γεγονός που ενδεχομένως να άλλαζε τη δομή του κλασσικού κυνηγίου και να έδινε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στο κυπριακό κυνήγι. Στην περίπτωση ανοίγματος της αγοράς του κυνηγίου κάτω από άλλη οποιαδήποτε μορφή, τότε η δομή του κλασσικού τρόπου διεξαγωγής του κυπριακού κυνηγίου θα άλλαζε ριζικά, εξέλιξη που προσωπικά ουδόλως θα επιθυμούσα να συμβεί. Θα έδινε καταρχάς την ευκαιρία σε όλους αυτούς οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους επιθυμούν τον περιορισμό του αθλήματος να τον πετύχουν. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι πολεοδομικοί, μπορεί να είναι οικονομικοί, αλλά μπορεί να είναι και οικολογικοί.

Η νέα ωστόσο νομοθεσία απαντά σε θέματα οικολογίας, αφού ενισχύει αρκετές οικολογικές παραμέτρους μέσα από την ενίσχυση των ποινών σε σχετικά παραπτώματα. Η οικολογία ως παράμετρος διαμόρφωσης της σημερινής δομής του κυπριακού κυνηγίου μπορεί να τύχει αρκούντος ικανοποιητικής διαχείρισης μέσα από τη νέα νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά, ο καθορισμός ζωνών «Φύσης 2000» ως εξωγενής παράμετρος θέτει μεν ουσιαστικούς περιορισμούς, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει το κυνήγι, μετά από απόφαση που πάρθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο της FACE. Εδώ λανθασμένα έχει επικρατήσει η αντίληψη της αναγκαστικής και καθολικής απαγόρευσης από τους διοικούντες, η οποία προκαλεί πίεση στο άθλημα και δημιουργεί την ανάγκη αναζήτησης λύσεων αναπλήρωσης των δυνατοτήτων του αθλήματος.

Όσον αφορά τους οικονομικούς λόγους, αυτοί θα εντείνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα από πιθανούς ενδιαφερομένους για επενδύσεις σε μορφές ελεγχόμενου και κλειστού κυνηγίου. Ας μην υποτιμούμε την εμπειρία από το εξωτερικό που έχουν αποκτήσει χιλιάδες κυνηγοί στο είδος αυτού του κυνηγίου. Ενδεχομένως, η μόχλευση αυτού του ενδιαφέροντος να γίνει και από την έλλειψη θηράματος στο ανοικτό κυνήγι, καθώς επίσης και από το αυστηρό πλαίσιο ποινών που θεσπίζεται με τη νομοθεσία του ανοικτού κυνηγίου.

Μια άλλη βασική παράμετρος διαμόρφωσης του μέλλοντος του αθλήματος είναι η πολεοδομική πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας. Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα με τις χιλιάδες διάσπαρτες κατοικίες επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τους βιοτόπους και περιορίζουν σημαντικά το διαθέσιμο χώρο διεξαγωγής του αθλήματος, αφού εκτοπίζεται η κυνηγετική δραστηριότητα σε μια ακτίνα από κάθε κατοικία, όπως αυτό εξάλλου διασφαλίστηκε στη νέα νομοθεσία. Η πορεία αυτής της πολιτικής θα έχει τις δικές της παραμέτρους και θα καθοριστεί στη βάση κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων και όχι ως συνάρτηση των απαιτήσεων του κυνηγίου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του.

Μια άλλη παράμετρος που ενδεχομένως θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σε βάρος του κλασσικού κυνηγίου είναι οι οικονομικά εξαρτώμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες, τα έσοδα των οποίων με τη συνεχή υποχώρηση του αθλήματος θα συρρικνώνονται και θα καθίστανται μη βιώσιμες. Η λογική εδώ που θα επικρατήσει θα είναι η αναζήτηση νέων τρόπων κυνηγίου, προκειμένου να διασφαλισθεί ρόλος και οικονομικά έσοδα στις υπηρεσίες. Η νέα γενιά ολοένα και μειώνει το ενδιαφέρον της για το κλασσικό κυνήγι με κίνδυνο τη συρρίκνωση της σχετικής βιομηχανίας, τη συνολική μείωση της επιρροής του αθλήματος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και την επικράτηση επιρροών πολεμίων του αθλήματος.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus