Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 26-08-2012
 
Η δική μου πρόταση νόμου υιοθετήθηκε από τη κυβέρνηση και σήμερα το περιεχόμενο της είναι νόμος. Με την ευχή ότι η νομοθεσία θα εφαρμοσθεί προκειμένου η τεράστια αυτή απειλή για την οικονομία να εκλείψει.
 

 

Ο περί της Καταπολέμησης των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011.

(Πρόταση νόμου του κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, βουλευτή Δημοκρατικού Συναγερμού)

(Αρ. Φακ. 23.02.052.021-2011).

08/11/2011

 

ΓΡΑΠΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Οι καθυστερήσεις πληρωμών προκαλούν αφερεγγυότητα και οδηγούν στην απώλεια θέσεων εργασίας ετησίως, ενώ παράλληλα χάνονται ανεξόφλητα χρέη σε εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της αφερεγγυότητας που προκαλείται από τις καθυστερημένες πληρωμές. Από τις εμπειρίες μου θεωρώ ότι οι μεγάλες εταιρείες προκαλούν 3 φορές περισσότερες καθυστερήσεις πληρωμών απ’ ότι οι ΜΜΕ. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις πληρωμών από μεγάλες εταιρείες προς ΜΜΕ διαρκούν 4 φορές περισσότερο από εκείνες των ΜΜΕ προς μεγάλες εταιρείες. Το γεγονός αυτό, αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την πτώχευση εταιρειών που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Είναι βέβαιο ότι η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής, από τη μια θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, και από την άλλη θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της. Οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν απλώς ψυχολογική ενόχληση η φόρτιση: Οδηγούν επιχειρήσεις στη χρεοκοπία. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την απροθυμία των τραπεζών στη παρούσα μάλιστα κρίση να παρέχουν δάνεια κίνησης στις επιχειρήσεις που περιμένουν από τους πελάτες τους να εξοφλήσουν τις οφειλές που έχουν προς αυτούς. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, μια μικρή καθυστέρηση πληρωμής δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι καθυστερήσεις πολλαπλασιάζονται και για πολλές μικρές επιχειρήσεις ένα καθυστερημένο γραμμάτιο μπορεί να αποτελέσει θανατηφόρο αίτιο.


Αναμένω την άμεση ανταπόκριση από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας στη πρόταση νόμου  η τουλάχιστον αναμένω ότι αυτή θα έλθει με συμπληρώσεις και βελτιώσεις. Το κράτος θα πρέπει να το ενδιαφέρει άμεσα γιατί επωφελείται από αυτό γιατί επίσης τους ενδιαφέρει άμεσα οι εταιρείες να μπορούν να λειτουργούν σωστά, να πληρώνονται εγκαίρως και να έχουν φυσιολογικά κέρδη. Αν μία επιχείρηση χρεοκοπήσει, δεν θα υπάρχουν φόροι, θα χαθούν θέσεις εργασίας. Η πρόταση νόμου εξασφαλίζει πραγματική ισονομία, προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα είναι πια υποχρεωμένες να υποδύονται τους τραπεζίτες του δημοσίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να έχουμε πραγματικές επιστροφές χρημάτων και να μην δεχτούμε ότι οι δημόσιες αρχές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομία μας βουλιάζει. Γιατί στο δημόσιο, αντίθετα από τις εταιρείες, πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα, καθώς πρέπει να υπάρχουν στον  προϋπολογισμό, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση πληρωμών σε αυτό τον τομέα. Οι λόγοι για τους οποίους έχουμε καθυστερήσεις πληρωμών είναι διαφορετικοί από εποχή σε εποχή και από τομέα σε τομέα.  Σύμφωνα με την εμπειρία μου οι λόγοι σε πολλές περιπτώσεις είναι λόγω κακής διαχείρισης ρευστότητας, λάθη της διοίκησης, αμέλειας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να συμβεί εσκεμμένα γιατί οι συμβαλλόμενοι, η δημόσια αρχή ή η εταιρεία θέλει να κερδίσει επιπλέον χρήματα από τους τόκους. Αυτό είναι  ποσοτικά άδικο και είναι πρακτικές που δεν πρέπει να εφαρμόζονται. Το παράδοξο είναι όταν χρωστάμε στο δημόσιο, επιβαρυνόμαστε με τόκους για κάθε μήνα πληρωμής, όταν το δημόσιο μας χρωστάει και καθυστερεί, μας δίνει το αρχικό ποσό χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον τόκο. Το παράδοξο αυτό θα πρέπει να εκλείψει.

Το Κυπριακό Δημόσιο είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κακοπληρωτής στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Οι επιδόσεις του χειροτέρεψαν το 2011 και θέλω να τονίσω ότι το θέμα αυτό θα είναι θέμα νούμερο ένα στη περίπτωση ένταξης σε μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών το 2011, ο μέσος χρόνος πληρωμής έχει σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι περίπου το 25% του συνόλου των πτωχεύσεων στην Ευρώπη οφείλεται σε καθυστερήσεις ή μη πληρωμή των ανεξόφλητων τιμολογίων, ενώ το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι καθυστερημένες πληρωμές δημιουργούν απειλή για την επιβίωσή τους. Το 2010, η μέση καθυστέρηση πληρωμής για τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. ήταν 54 ημέρες. Για την Κύπρο η καθυστέρηση έφτανε στις 80 μέρες έναντι 23 ημερών μόνο στη Φινλανδία, 32 στη Γερμανία και 33 στην Ιρλανδία και τη Σουηδία[1].

Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην αποφυγή άλλων πτωχεύσεων και προωθώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να αφορά και στις ευρύτερες οφειλές του δημοσίου, όπως επιστροφές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ;


Η μέχρι σήμερα πρακτική που ακολουθείται από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά, δημιουργεί  ανεξέλεγκτες καταστάσεις με μεταχρονολογημένες επιταγές, που μπορούν να φθάνουν έως και τους 12 μήνες. Το χρηματοοικονομικό κόστος της πρακτικής αυτής επιβαρύνει κατ΄ αποκλειστικότητα τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

 

Η ΕΕ έχει εκδώσει οδηγία με την οποία θα πρέπει να εναρμονιστούμε[2]. Το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών έχει αντιμετωπισθεί συνολικά, και εν τέλει επιλυθεί, από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπως για παράδειγμα η Γαλλία[3].

 

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανόνες, που ορίζουν τα χρονικά περιθώρια πληρωμών, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Κύπρο. Επιπρόσθετα, η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών που θεσπίζουν ολοένα και αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης, μεταφέρει με βεβαιότητα το βάρος της πίστωσης στις παραγωγικές επιχειρήσεις.

Είναι φανερό ότι λύσεις υπάρχουν και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις και στη χώρα μας, με τις οποίες θα  επιλύεται το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά από τις καθυστερημένες πληρωμές και τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Εν πάση όμως περιπτώση η ιδιαιτερότητα της Κύπρου που αφορά στο πλήθος και στα τεράστια ποσά που διακινούνται μέσω επιταγών θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε βάθος ενός ή δύο ετών για την εξομάλυνση και αντιμετώπιση της ισχύουσας στρεβλής κατάστασης στην κυπριακή αγορά.

Τέλος ένα από τους δείκτες μέτρησης του κινδύνου πτώχευσης ενός κράτους είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων[4] μάλιστα όταν πρόκειται για μεταχρονολογημένες επιταγές η δανεισμό μέσω καθυστερημένων πληρωμών .

 

Δρας Κυριάκος Χατζηγιάννης

Βουλευτής Αμμοχώστου

 

 


[1] Βλέπε Πίνακα επισυναπτόμενο

[2] Το ΕΚ ενέκρινε έτσι στις 5 Οκτωβρίου νέους κανόνες για τις καθυστερημένες πληρωμές με στόχο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εισπράττουν εγκαίρως ότι τους οφείλεται. Η απόφαση που εγκρίθηκε από το ΕΚ κατόπιν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, προβλέπει εξόφληση, υπό την απειλή προστίμου, όλων των οφειλών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν σχετικά και οι δύο συμβαλλόμενοι τότε η πληρωμή μπορεί να γίνει εντός το πολύ 60 ημερών, ενώ το ίδιο όριο των 60 ημερών ισχύει για τις πληρωμές ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών λόγω των καθυστερήσεων που πάντα υπάρχουν στην ασφαλιστική κάλυψη.

[3] Σύμφωνα με το νόμο για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας (Loi pour la Modernisation de l’ Economie – LME), που τέθηκε σε ισχύ από 01.01.2009, ορίστηκαν οι 45 ημέρες από τη λήξη του μήνα που εκδόθηκε το τιμολόγιο ή οι 60 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου, ως ανώτατο χρονικό σημείο για την εξόφληση των οφειλών οποιονδήποτε συναλλαγών για προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ ιδιωτών.

[4] Εξαιρετικά επικίνδυνος στην Ελλάδα, όπου οι μεταχρονολογημένες επιταγές πλησιάζουν το 150% του ΑΕΠ

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus