Ανακοινωσεις: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ | ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΚΙΕ) | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ | ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ |
 
   
   
 
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δημοσίευση: 17-12-2018
Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετέχει σε διερευνητική αποστολή του Προεδρείου της Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Ουκρανία μέχρι της 21 Δεκεμβρίου 2018. ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΤΙΤΛΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ;
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 19-07-2012
 
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα συντήρησης και επιδιόρθωσης των προσφυγικών κατοικιών, έστω κι αν οι προσφυγες έχουν λάβει τους τίτλους ιδιοκτησίας και να μην μετακυλίσει το οικονομικό βάρος του στις ασθενείς προσφυγικές τάξεις.
 

Ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει πάρει τίτλους ιδιοκτησίας για τις κατοικίες στις οποίες διαμένει από την ημερομηνία που τους έχουν παραχωρηθεί αμέσως μετά τον πόλεμο. Αξίζει να τονιστεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι πλείστες των κατοικιών παρουσιάζουν προβλήματα είτε στατικής επάρκειας είτε γενικά οποιασδήποτε άλλης φύσεως. Η μέση κατάσταση της ποιότητας των προσφυγικών κτιρίων είναι από προβληματική μέχρι και επικίνδυνη. Τριάντα επτά χρόνια μετά το πρόχειρο και προσωρινό κτίσιμο της τότε εποχής με ακατάλληλα και ευτελή υλικά είναι αρκετά μεγάλη περίοδος, ώστε να καταστούν οι πλείστες αυτών των κατασκευών ακατάλληλες. Η ακαταλληλότητα αυτών των κτιρίων αντιμετωπίστηκε κατά καιρούς είτε μέσα από προγράμματα ριζικής αναδόμησης είτε μέσα από προγράμματα επιδιορθώσεων και συντηρήσεων.

Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική βάσει της οποίας η συντήρηση αυτών των κτιρίων τερματίζεται με την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας. Στην ουσία ένας πρόσφυγας ο οποίος έχει λάβει έναν τίτλο ιδιοκτησίας οφείλει να αναλάβει πλέον τη συντήρηση της ιδιοκτήτης του κατοικίας από μόνος του. Αυτό μπορεί να ακουστεί αρχικά λογικό, ωστόσο είναι άδικο και λανθασμένο, επειδή ο πρόσφυγας έχει λάβει έναν τίτλο για μια κακής ποιότητας κατοικία. Ο τίτλος μετατρέπεται πλέον για τον πρόσφυγα από όφελος σε κατάρα, αφού για τη συντήρηση της κατοικίας θα χρειαστούν ισόποσο ίσως και μεγαλύτερο από ό,τι για αγορά κεφάλαιο. Πέραν της επικινδυνότητας της κατοικίας, υπάρχει και η πτυχή της ανθυγιεινής διαμονής εντός αυτής. Να σημειώσουμε ότι οι πλείστοι πρόσφυγες που λαμβάνουν αυτούς τους τίτλους είναι πρόσφυγες πρώτης γενεάς, προχωρημένοι σε ηλικία και οικονομικά αδύναμοι. Διαθέτουν και δε διαθέτουν μια στοιχειώδη σύνταξη, εξ ου και η αδυναμία συντήρησης της κατοικίας.

Το πρόβλημα το οποίο προκύπτει σήμερα είναι ότι ο μεγάλος αριθμός προγραμμάτων συντήρησης λήγει ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις έχει ήδη λήξει. Τα προγράμματα συντήρησης έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξεως, π.χ. τα προγράμματα συντήρησης για τους οικισμούς Αγίας Νάπας και Δεκέλειας έχουν ήδη λήξει, ενώ σύντομα λήγουν τα προγράμματα που αφορούν τους συνοικισμούς Κόκκινες (οικίσκοι), Ορμήδεια και Ζήνων. Μέσα στο 2013 λήγουν τα προγράμματα που αφορούν τους οικισμούς Τσιακκιλερό, Μακάριος ΙΙΙ, Ζύγι, Λινόπετρα και Κάψαλος, ενώ εντός του 2014 λήγουν τα προγράμματα που αφορούν τους οικισμούς Κόκκινες, Άγιοι Ανάργυροι, Μακάριος ΙΙΙ, Άγιος Ιωάννης και Άγιος Αθανάσιος. Με τη λήξη αυτών των προγραμμάτων η ευθύνη μετατίθεται πλέον εξολοκλήρου στον ιδιοκτήτη.

Να τονιστεί ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει ριζικά αναδομηθεί, με αποτέλεσμα αυτοί οι ιδιοκτήτες να μη χρειάζονται καμία πλέον συντήρηση και ο τίτλος τους να έχει διαφορετική και αναβαθμισμένη αξία από εκείνους τους πρόσφυγες των οποίων οι τίτλοι αφορούν παλαιά και μη αναδομημένα κτίρια. Στην περίπτωση της τιτλοποίησης για ακόμη μια φορά παρατηρούμε να εφαρμόζεται πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Για όλα τα κτίρια τα οποία έχουν πάρει τίτλους χωρίς αναδόμηση εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη της συνέχισης είτε της συντήρησης είτε της αναδόμησης. Καλώ την κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα συντήρησης και επιδιόρθωσης των προσφυγικών κατοικιών, έστω κι αν έχουν λάβει τους τίτλους και παρά την τραγική κατάσταση της οικονομίας. Το κράτος καλείται να διατηρήσει μερίδιο ευθύνης σε όλες τις κακοτεχνίες των προσφυγικών κατοικιών, για τις οποίες το ίδιο ευθύνεται, και να μην μετακυλίσει το οικονομικό βάρος της συντήρησης και της επιδιόρθωσης στις ασθενείς προσφυγικές τάξεις.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus