Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Συνεδρίαση Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής: Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων Δημοσίευση: 21-06-2022
Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή ενέργειας της Βουλής το θέμα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Υπάρχουν στο τραπέζι μια πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
Συνεδρίαση Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής: Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 21-06-2022
 
Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή ενέργειας της Βουλής το θέμα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Υπάρχουν στο τραπέζι μια πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου σκοπεί στο να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ως δικαίωμα ...
 

Δελτίο τύπου: Δηλώσεις Κυριάκου Χατζηγιάννη

Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή ενέργειας της Βουλής το θέμα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Υπάρχουν στο τραπέζι μια πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου σκοπεί στο να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων ως δικαίωμα του Υπουργού εμπορίου να εκδίδει διάταγμα. Το νομοσχέδιο σκοπεί στην επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι 2 αυτές προτάσεις διαφέρουν στην φιλοσοφία. Η επιβολή πλαφόν στις τιμές σημαίνει παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας της αγοράς με πάρα πολλούς κινδύνους και πιθανότητα να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που οι δύο νομοθεσίες επιθυμούν.

Ενώ η επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και μιλάμε πάντοτε για ελάχιστη περίοδο, δεν επηρεάζει καθόλου την λειτουργία της αγοράς, παρά μόνο επιδιώκει μέσα από το φορολογικό εργαλείο να αποτρέψει την υπερκερδοφορία. Ωστόσο, θα πρέπει να ορισθεί για ποια κερδοφορία εννοεί επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί η αρχή της κερδοφορίας ως εργαλείο δημιουργίας της αγοράς και να έχουμε αρνητικές συνέπειες στην καινοτομία ή στην επιτυχή δραστηριότητα μιας επιχείρησης. Εμείς ευνοούμε ότι το πλαφόν θα πρέπει να περιοριστεί στην αισχροκέρδια για την περίοδο του πολέμου στα ενεργειακά θέματα. Είναι γεγονός ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί κανένας να αισχροκερδά λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται και την έλλειψη σωστού ανταγωνισμού.

Δρα λοιπόν, θεωρώ ότι θα πρέπει να ήμαστε θετικοί στην επιβολή πλαφόν στην αισχροκέρδεια και να ήμαστε αντίθετοι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές, επειδή αυτό θα σημαίνει ότι η αγορά θα αντιδράσει εντελώς αντίστροφα απ’ ότι επιδιώκουμε και ο καταναλωτής να τη πληρώσει με αυξήσεις στις τιμές και με ανασφάλεια ως προς τη κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus