Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Συνεδρίαση Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής: Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων Δημοσίευση: 21-06-2022
Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή ενέργειας της Βουλής το θέμα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Υπάρχουν στο τραπέζι μια πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – EUROMED 2021
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 30-09-2021
 
Τα ζητήματα διαχείρισης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του πολιτιστικού αποθέματος, θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας από τους κινδύνους που την απειλούν. Το σημερινό σημαντικό επιστημονικό συνέδριο, θα αναδεχθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνικού πολιτισμού...
 


4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – EUROMED 2021

 

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριες και κύριοι,

 

με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – EUROMED 2021

 

Τα ζητήματα διαχείρισης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του πολιτιστικού αποθέματος, θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας από τους κινδύνους που την απειλούν. Το σημερινό σημαντικό επιστημονικό συνέδριο, θα αναδεχθεί ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνικού πολιτισμού.

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριες και κύριοι,

 

Tα τελευταία χρόνια υπάρχουν ηχηρά παραδείγματα απώλειας και καταστροφής μνημείων, όπως η πυρκαγιά στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019, ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο, Χίο και την Κρήτη που προκάλεσε ζημίες σε μνημεία και εκθέματα το 2020, οι καταστροφές και οι λεηλατήσεις που συνεχίζονται στις Τουρκοκρατούμενες εκκλησίες της Κύπρου το 1974 και οι αναπόφευκτες φυσικές φθορές από τις απότομες και απρόβλεπτες κλιματικές αλλαγές. Τέτοιου είδους καταστροφές προκαλούν ανυπολόγιστη απώλεια στην πολιτιστική κληρονομία, η οποία αφή στιγμής σταματά να υφίσταται στη συλλογική μνήμη, κινδυνεύει με ολοσχερή αφανισμό. Επομένως, θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη και τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των προγόνων μας, εφαρμόζοντας διεπιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας. Τέτοιες μέθοδοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τα μνημεία μας από τις καταστροφές.

 

Ως παράδειγμα στα πιο πάνω αναφέρω της συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής του 36.2% του Κυπριακού εδάφους, η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην περιοχή που δεν βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει υποστεί την πιο βίαιη και συστηματική καταστροφή. Σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής της λεηλασίας, καταστροφής και βεβήλωσης από τις κατοχικές αρχές προς τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς. Έχουν γίνει παράνομες ανασκαφές και καλλιτεχνικοί θησαυροί έχουν κλαπεί από μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές, κι έχουν πωληθεί στο εξωτερικό.

 

Η καταστροφή συστηματικών τα μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών, η λεηλασία και εμπορία τους προς όφελός των σφετεριστών έργων τέχνης, αποτελεί πρακτική που είχε εδραιωθεί ως μέσω διαγραφής της πορείας της ιστορίας προς όφελος των πολιτικών σχεδιασμών. Η τεχνολογία της πληροφορικής δίνει την δυνατότητα για προληπτική δράση μέσω της άμεσης καταγραφής για την διασφάλιση της συνέχειας και της μεταφοράς της επόμενες γενεές των πολιτιστικών μας θησαυρών.

 

Παράλληλα, ένας μεγάλος κίνδυνος που απειλεί διαχρονικά την πολιτιστική κληρονομία είναι οι φυσικές καταστροφές. Ο πρόσφατος σεισμός στην Κρήτη,  κατέδειξε ότι οι φυσικές καταστροφές, μπορούν να προκαλέσουν επιπτώσεις και σε σημαντικά πολιτιστικά αγαθά. Οι επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά συνήθως είναι σοβαρές, άμεσες και συχνά μη αναστρέψιμες διότι τόσο οι περιοχές όσο και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μοναδικά, σπάνια, πολύτιμα και χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης.

Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων απαιτείται ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των δεδομένων μέσω της διαδικασίας ψηφιοποίησης, όπου καθίσταται δυνατή η συνεχής αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του μνημείου.

 

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω,  οδηγούμαστε μέσω της ολοκληρωμένης προστασίας που παρέχει η ψηφιοποιήση στην δυνατότητα που παρέχεται για προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας. Είναι γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε την τεχνολογία της πληροφορικής και το διαδίκτυο ως το πιο σημαντικό εργαλείο για τη γεφύρωση του χάσματος που προκαλείται από την αναπόφευκτη κοινωνική αποστασιοποίηση και τον περιορισμό διακίνησης από και προς διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Ο τουρισμός είναι ένας στρατηγικός τομέας, από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Η Κύπρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό τη βιωσιμότητά της, καθώς το 30% του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ως δυνητικός τομέας, ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει κενές θέσεις εργασίας, να προωθήσει ένα υγιές επενδυτικό κλίμα και επίσης να αυξήσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. Έχουν ξεκινήσει και υλοποιηθεί διάφορες προσπάθειες από την κυβέρνηση, εν προκειμένω το υπουργείο τουρισμού.

 

Η ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένης τεχνολογίας της πληροφορικής και η δυνατότητα προβολής της πολιτιστικής κληρονομίας διαδραματίζει επί του παρόντος στρατηγικό ρόλο στη διευκόλυνση της Ανάπτυξης Έξυπνου Τουρισμού με χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας ως Στρατηγικής Προώθησης Τουρισμού στον Κυπριακό πολιτιστικό κόσμο και τους ενδιαφερόμενους τουρίστες στην απόκτηση πραγματικών πληροφοριών σχετικά με τους τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, της προσβασιμότητας και των παρεχόμενων ανέσεων.

Ο ρόλος της ψηφιοποίησης κατά το σχηματισμό στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, τόσο στον κόσμο όσο και στην Κύπρο, αναγνωρίζεται ως το πιο σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της προώθησης τουριστικών προορισμών. Η ψηφιοποίηση δεν είναι μόνο ένα εργαλείο στη θεμελιώδη λειτουργία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, αλλά έχει γίνει επίσης ένα μετασχηματιστικό εργαλείο στη δομή και τις λειτουργίες της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και στους ρόλους και τις λειτουργίες των ενδιαφερόμενων μερών του τουρισμού.

 

Μοναδικά και διαφορετικά τουριστικά χαρακτηριστικά, όπως ο ιστορικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός που διαδίδονται σε όλη την Κύπρο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για τα έσοδα του Νησιού.

 

Επιπλέον, η χρήση της ψηφιοποίησης ως στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο. Εκτός από τον ήλιο και τις θάλασσές μας, στην Κύπρο έρχονται τουρίστες για να μάθουν για τον πολιτισμό μας. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, θα πρέπει να εισαχθούν νέα εμπορικά / καινοτόμα μοντέλα προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας τρόπος επικύρωσης και προώθησης του πολιτισμού μας μέσω του ψηφιακού κόσμου. Στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ανθρώπων που επιδιώκουν να μάθουν πληροφορίες για τον πολιτισμό μας μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου μοντέλου που αναδεικνύει νέες επιχειρηματικές πρακτικές και προϊόντα.

 

 

 

 

Εύχομαι επιτυχία στις συνεργασίες του συνεδρίου στις οποίες συμμετέχουν συνεργάτες μας στην Επιστημονική Επιτροπή αλλά και ως εισηγητές. Συγχαρητήρια στους οργανωτές, συνδιοργάνωνες και σε όσους πρόσφεραν βοήθειες για την επιτυχή έκβαση αυτής της επιστημονικής συνάντησης.

 

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus