Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Ανάγκη για επίσπευση των εργασιών για την αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών και η πολιτική ανέγερσης νέων κατοικιών. Δημοσίευση: 07-09-2021
...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
Δήλωση Δρ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την Συνεδρίαση της Επιτροπής ημερ. 13-7-21 και τα τρία νομοσχέδια για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 13-07-2021
 
Τα τρία νομοσχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, αλλά και εκπροσώπων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και συνδέσμων Καταναλωτών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να δηλώνει πως ακούστηκαν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις και να τονίζει πως η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων θα πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως τα τρία νομοσχέδια που συζητήθηκαν για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα καθορίσουν τις τιμές στην...
 

Τα τρία νομοσχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, αλλά και εκπροσώπων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και συνδέσμων Καταναλωτών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να δηλώνει πως ακούστηκαν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις και να τονίζει πως η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων θα πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως τα τρία νομοσχέδια που συζητήθηκαν για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα καθορίσουν τις τιμές στην Κύπρο. Όπως είπε, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο για δεκαετίες λειτουργούσε κάτω από συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας και σήμερα ως απότοκο υποχρέωσης εναρμόνισης με σειρά από ευρωπαϊκές οδηγίες, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.

 

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως η Επιτροπή θα πρέπει να κινηθεί το συντομότερο δυνατόν καθώς είμαστε εκτός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί από πλευράς ΕΕ και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω καθυστέρησης και η οποία θα χρεωθεί στους Βουλευτές. «Άρα, κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό ώστε το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρώσουμε την επεξεργασία των κειμένων πάντοτε σε πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας, του προβληματισμού και της εις βάθους συζήτησης, προκειμένου η Ολομέλεια να έχει ενώπιον της ένα συμφωνημένο κείμενο προς ψήφιση ή καταψήφιση», είπε.

 

Ο Πρόεδρος είπε πως σήμερα η Επιτροπή ετοίμασε επεξεργασμένα όλες τις εισηγήσεις από όλους τους φορείς, και τόνισε πως έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις και εισηγήσεις. Το κείμενο, συνέχισε, βρίσκεται στην διάθεση όποιου επιθυμεί να το διαβάσει για σκοπούς διαφάνειας και πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση με τρόπο που θα διασφαλιστεί η φιλοσοφία των νομοσχεδίων.

 

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίας ήταν η παρουσία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία διασφαλίζει ουσιαστικά τον σωστό ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Η ΕΠΑ έχει θέσει θεσμικά θέματα για τα οποία, παράλληλα με τον εποπτικό ρόλο της ΡΑΕΚ, θα υπάρξει και η νομοθεσία για την ΕΠΑ. «Μπορούν να συνυπάρξουν, μπορούν να λειτουργούν παράλληλα, απλώς με ένα συντονισμό», είπε και διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε έκπτωση τόσο στις απαιτήσεις που τίθενται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όσο και από πλευράς εθνικών νομοθεσιών.

 

Ο κ. Χατζηγιάννης, καθησύχασε παράλληλα τυχόν ανησυχίες από πλευράς προσωπικού και διαβεβαίωσε πως δεν είναι σκοπός να γίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, το κράτος, τη βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα, αλλά να θυματοποιηθεί ο οποιοσδήποτε.

 

Σημείωσε πως η Επιτροπή θα ακούσει πολύ προσεκτικά και φόβους δικαιολογημένους ή μη των εργαζομένων ώστε να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες ή ακόμα και με κόστος, να διασφαλίσει τα δικαιώματα τους.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως και οι καταναλωτές, μέσω των εκπροσώπων τους, θα διασφαλίσουν ότι θα γίνει σωστή δουλειά στην Επιτροπή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αφεθούν παράθυρα που θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ή θα συγκρούονται με τις οδηγίες της ΕΕ, πάντοτε προς όφελος του καταναλωτή.

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus